1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinjätteet

Eurajoen Olkiluotoon jätti-investointi – ydinjäteyhtiö Posiva alkaa rakentaa kapselointi- ja loppusijoituslaitosta

Kyseessä on noin 500 miljoonan euron investointi. Laitoksissa käsitellään Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloiden käytetty polttoaine.

ydinjätteet
Posivan Onkalo
Onkalo-koealue sijaitsee yli 400 metrin syvyydessä.Jari Pelkonen / Yle

Ydinjätteen loppusijoitusluolaston rakentamisessa Eurajoen Olkiluodossa siirrytään uuteen vaiheeseen.

Ydinjäteyhtiö Posiva on päättänyt toteuttaa käytetyn polttoaineen käsittelyyn tarkoitetun tuotantolaitoksen, johon kuuluvat kapselointilaitos ja loppusijoituslaitos.

Kapselointilaitoksen rakentamisen lisäksi loppusijoitusluolaan eli Onkaloon asennetaan loppusijoituksen aloittamiseen tarvittavat järjestelmät. Onkalo on louhittu syvälle peruskallioon.

Posivalla on loppusijoituslaitokselleen valtioneuvoston vuonna 2015 myöntämä rakentamislupa.

Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka sanoo tiedotteessa, että ydinjätteen turvallinen loppusijoitus alkaa asianmukaisten käyttöluvitusten jälkeen Olkiluodossa ensimmäisenä maailmassa 2020-luvulla.

– Suomessa ilmastoystävällisen ydinsähkön tuotannon edellytys on koko elinkaaren hallinta. Posiva toteuttaa omistajiensa Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen loppusijoittamisen vastuullisesti, Mokka sanoo.

Eurajoelle Satakuntaan toteutettavan rakennusprojektin kustannusarvio on noin 500 miljoonaa euroa ja sen työllistävä vaikutus noin 2 500 henkilötyövuotta.

Posiva Oy tekee lähiaikoina sopimuksia projektin urakoista. Ydinjäteyhtiön omistavat Teollisuuden Voima TVO ja Fortum Power and Heat Oy.

Lue seuraavaksi