Venäjän rajalle tulee yli 100 uutta rajavartijaa – mutta kolmen vuoden päästä ollaan taas lähtötilanteessa

Vilkkaimmin liikennöidylle Kaakkois-Suomen rajalle tulee roimasti lisää henkilökuntaa.

rajavalvonta
Nuijamaan rajanylityspaikka
Tommi Parkkinen / Yle

Kaakkois-Suomessa sijaitsevat itärajan vilkkaimmin liikennöidyt rajanylityspaikat. Ne ovat Vaalimaa, Nuijamaa ja Imatra. Liikennemäärien vuoksi rajanylityspaikat myös ruuhkaantuvat aika ajoin. Rajan ylittämiseen saattaa kulua useitakin tunteja.

Nyt tilanteeseen saattaa tulla helpotusta, koska Kaakkois-Suomen rajavartiosto on saamassa roiman henkilöstölisäyksen. Vuoden loppuun mennessä kaakon rajalle saadaan 110 uutta rajavartijaa.

– Lisäyksen merkitys on suuri. Se on yli kymmenen prosenttia meidän tämän hetkisestä rajavartijamäärästämme, Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentajan sijainen everstiluutnantti Esa Veikkanen sanoo.

rajavartija Ossi Manninen ja Kamu-koira
Kalle Schönberg / Yle

Henkilöstölisäyksen pitäisi tuntua nimenomaan rajanylityksen sujuvuudessa, koska kaikki uudet rajavartijat sijoitetaan nimenomaan rajanylityspaikoille.

– Uusien rajavartijoiden työpanos käytetään siihen, että voidaan tarjota entistä turvallisemmat ja sujuvammat rajanylitykset, Esa Veikkanen toteaa.

Suurempia kurssieriä

Henkilöstömäärän lisäys itärajalla liittyy hallituksen parin vuoden takaiseen päätökseen vahvistaa rajaturvallisuutta. Siihen pyritään osaltaan kouluttamalla lisää rajavartioita.

Immolan raja- ja merivartijakoulusta on tänä vuonna jo valmistunut yksi suurempi kurssierä ja toinen valmistuu vuoden loppuun mennessä. Näistä uusista rajavartijoista siis 110 henkilöä siirtyy kaakkoisrajalle.

Huomattavan henkilöstölisäyksen vaikutus kaakkoisrajalla ei näillä näkymin vaikuta kuitenkaan kovin pitkään.

– Tämä johtuu siitä, että meiltä poistuu joka vuosi noin 30 rajavartijaa, Veikkanen sanoo.

Rajavartijoita poistuu Kaakon rajavartiostosta joka vuosi eläkkeelle, toisiin tehtäviin rajavartiolaitoksessa ja muiden työnantajien palvelukseen. Nykyisen henkilöstölisäyksen päälle ei lähivuosina ole myöskään tulossa juurikaan uutta henkilökuntaa.

– Suunnitelmien mukaan meille tulisi vain kaksi rajavartijaa vuodessa seuraavan kolmen vuoden aikana. Tänä vuonna tuleva lisäys on käytännössä siis syöty jo seuraavan kolmen vuoden aikana.