Trumpin Nato-lähettiläs: Suomi olisi tervetullut sotilasliiton jäseneksi

Nato-lähettiläs Kay Hutchison korosti, että päätökset jäsenyyden hakemisesta ovat Suomesta itsestään kiinni.

Nato
Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchison kuvattuna Naton päämajassa Brysselissä helmikuussa.
Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchison kuvattuna Naton päämajassa Brysselissä helmikuussa.Olivier Hoslet / EPA

BrysselSuomi on halutessaan tervetullut sotilasliitto Naton jäseneksi, sanoo Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchison.

Hän vastasi asiaa koskevaan kysymykseen Naton puolustusministerikokousta edeltävässä tiedotustilaisuudessa.

– Ottaisimme heidät hyvin mielellämme mukaan, Hutchison vastasi Lännen median esittämään kysymykseen.

Lähettiläs kuitenkin korosti, että hän ei ole saanut poliittista ohjeistusta Suomen jäsenyyskysymyksestä, ja että mahdollinen jäsenhakemus olisi täysin Suomen oma asia.

– Tämä on päätös, joka heidän (suomalaisten) olisi itse tehtävä, Hutchison jatkoi.

– Mutta toivottaisimme aina erittäin mielellämme Suomen tervetulleeksi, hän sanoi.

Kaikkonen: Ei merkittävää suunnanmuutosta

Suomen uuden hallituksen ohjelman mukaan Suomi "säilyttää mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä". Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi tänään tiistaina Ylen Ykkösaamussa, että hallitusohjelmassa ei ole merkittävää suunnanmuutosta Suomen pitkään ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaan.

– Jatketaan sillä tiellä millä on menty, Kaikkonen sanoi.

Suomen Nato-selvitystä kirjoittamassa ollut ranskalaistutkija François Heisbourg arvioi toissa viikolla Hufvudstadsbladetin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että on epävarmaa, hyväksyisikö Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Suomen mahdollisen jäsenhakemuksen.

Hutchisonin puheiden perusteella Yhdysvallat suhtautuu kuitenkin suopeasti Naton laajentumiseen. Hänen mukaansa Yhdysvallat toivottaa tervetulleeksi jokaisen maan joka haluaa jäseneksi, täyttää vaatimukset ja haluaa sitoutua yhteiseen puolustukseen.

Naton uusin jäsenmaa on Pohjois-Makedonia. Se pääsee täysjäseneksi sen jälkeen kun kaikki jäsenmaat ovat ratifioineet maan liittymisen sotilasliittoon.