Ympäristöministeri Krista Mikkonen hehkuttaa Euroopan uutta vihreää pääkaupunkia Lahtea

Ministeri haluaa ottaa Lahden Green Capital 2021 –voitosta kaiken irti.

Euroopan ympäristöpääkaupunki
Krista Mikkonen
Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen iloitsee Lahden saamasta tunnustuksesta ilmastotyössä.Mauri Ratilainen / AOP

Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) uskoi Lahden menestymismahdollisuuksiin Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailussa, sillä lahtelaiset ovat tehneet ympäristötyötä jo pitkään.

– Lahti on aiemminkin ollut näissä kisoissa mukana ja menestynyt, joten siinäkin mielessä odotukset olivat korkealla. Suuret onnittelut Lahdelle ja kaikille lahtelaisille.

Mikkosen mielestä voitolla on myös kansallista merkitystä. Kaupungit ja kunnat ovat etulyöntiasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä muutokset lähtevät usein paikallistasolta.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten kaupungit voivat olla itse aktiivisia ja vaikuttaa omalla toiminnallaan ilmastonmuutoksen torjuntaan

Ministeri ei osaa vielä sanoa, millä summalla valtio tulee mukaan rahoittamaan Lahden ympäristöpääkaupunki-teemavuotta, mutta lupaa, että lahtelaisia ei jätetä yksin.

– En ole vielä käynyt keskusteluja Lahden kaupungin kanssa, miten tässä edetään. Mutta varmasti tähän palaamme.

Lahti on esimerkki muutoksen mahdollisuudesta

Vaikka tarkoista summista ei ole vielä ollut puhetta, ministeri aikoo ottaa Lahden tittelistä kaiken hyödyn irti. Lahtea käytetään nyt entistä enemmän esimerkkinä kansainvälisessä toiminnassa.

– Olemme tähänkin asti käyttäneet Lahtea hyvänä esimerkkinä siitä, millaisia ratkaisuja kiertotaloudessa ja jätehuollossa on tehty. Lahti on ollut se paikka, mihin olemme tuoneet ulkomaisia vieraitamme. Toivottavasti olemme saaneet luotua sitä kautta hyviä suhteita ja bisnestä Lahdelle, sanoo ympäristöministeri Krista Mikkonen.

Ministerin mukaan Lahti käy esimerkistä myös muille valtioille ja se aiotaan tuoda myös esiin Suomen EU-puheenjohtajakaudella.

– Lahdessakin on koettu rakennemuutosta ja silti pystytty löytämään uusia bisnesmahdollisuuksia cleantech-alalta ja toteuttamaan myös kunnianhimoisia ympäristö- ja ilmastotavoitteita, sanoo Mikkonen.

– Myös valtiontasolla pitäisi tarttua rohkeasti tähän muutokseen ja kääntää se voitoksi ja mahdollisuudeksi.