1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallinto-oikeus: Asunnon jatkuvaa lyhytvuokrausta ei saa harjoittaa, jos asemakaavassa ei ole mainintaa matkailukäytöstä

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus linjasi, että asuinpientalokorttelissa ei saa harjoittaa ammattimaista majoitustoimintaa.

matkailu
Hotellihuoneen sänky
Arkistokuva. Kuvan huone ei liity juttuun.Henrietta Hassinen / Yle

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on ottanut kantaa valitukseen Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnan päätöksestä. Lautakunta hylkäsi yksityishenkilön vaatimuksen, että lautakunnan tulisi vaatia yrittäjäpariskuntaa lopettamaan kaavanvastainen majoitustoiminta kahdessa pientalossa Rovaniemen 4. kaupunginosassa.

Yrittäjäpariskunnalla on ollut poikkeuslupa majoitustoimintaan kahdessa paritalossa vuodesta 2006. Vuonna 2017 heille myönnettiin rakennuslupa neljän asunnon rivitalolle.

Valittajan mukaan uusi rivitalo on kokonaan matkailijoiden lyhytvuokrauskäytössä ja toiminnasta aiheutuu häiriöitä korttelin asukkaille.

Yrittäjien mukaan paritaloissa yövyttiin noin 5 000 kertaa vuonna 2017 eikä heillä ole tiedossa kuin pari kertaa, että yöpyjät olisivat menneet valittajan tontille. Yrittäjät ovat markkinoineet asuntoja booking.com- ja tori.fi-sivuilla.

Oikeus: Lautakunnan määrättävä yrittäjät lopettamaan majoitustoiminta

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus totesi päätöksestään, että tärkein perustelu tällaisissa tapauksissa on se, aiheutuuko asemakaavan vastaisesta toiminnasta häiriötä alueen muulle käytölle. Hyväksyttävää ei ole myöskään se, että toiminta on ristiriidassa ympäristöhaittojen tai häiriöiden vähentämiseksi tehtyjen kaavapäätösten kanssa.

Hallinto-oikeus kumosikin Rovaniemen ympäristölautakunnan päätöksen hylätä valittajan vaatimuksen siitä, että lautakunnan tulee kieltää kaavanvastainen toiminta. Hallinto-oikeuden mukaan lautakunnan tulee ryhtyä asiassa toimenpiteisiin maankäyttö- ja rakennuslain pykälän 182 edellyttämällä tavalla.

Pykälässä 182 sanotaan, että kunnan toimielin voi velvoittaa niskoittelijan oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin. Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla.

Korjattu 27.6.2019 klo 9:24 "paritaloissa yövyttiin noin 5 000 kertaa". Aiemmin uutisessa luki, että yöpymisiä olisi ollut pientaloissa. Yrittäjän mukaan paritaloissa on yhteensä 26 vuodepaikkaa ja niiden käyttöaste oli noin 60 prosenttia vuonna 2007.

Lue seuraavaksi