Valkoisen talon Lähi-itä-konferenssi lässähti ennen kuin alkoikaan: Bahrainissa esitellään epärealistisia tavoitteita

Valkoinen talo esittelee Bahrainin kaksipäiväisessä Lähi-itä-kokouksessa Israelin suosimia, vanhoja ajatuksia alueen rauhoittamisesta rahalla.

Bahrain
Palestiinalaismielenosoittajat vastustavat Bahrainin konfrenssia Bourj Barajnehin pakolaisleirillä Beirutissa Libanonissa.
Palestiinalaismielenosoittajat vastustavat Bahrainin konfrenssia Bourj Barajnehin pakolaisleirillä Beirutissa Libanonissa.Nabil Mounzer / EPA

– Ajatus, että Lähi-itää voitaisiin rauhoittaa investoimalla sinne valtavia summia ennen kuin poliittiset esteet on ratkaistu, on täysin epärealistinen, sanoo professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Kyseessä on etenkin Israelin oikeiston ja pääministeri Benjamin Netanjahun kannattama malli, jossa palestiinalaiset ostettaisiin hiljaisiksi ja poliittiset kiistat ratkaistaisiin joskus myöhemmin.

Tällaisen suunnitelman presidentti Donald Trumpin vävypoika Jared Kushner kuitenkin esittelee tiistai-iltana Bahrainissa, jossa alkaa kaksipäiväinen, alun perin jopa rauhankonferenssin nimeä kantanut alueen valtioiden kokous.

Sittemmin kokoontumisen nimike on muuttunut rauhankokouksesta Lähi-idän vision esittelyksi.

Kushnerin sukkuloimassa mallissa Lähi-itään ja palestiinalaisalueelle sijoitettaisiin kymmenessä vuodessa 50 miljardia dollaria. Tästä jopa viisi miljardia kuluisi Länsirannan ja Gazan välisen matkustusväylän rakentamiseen.

Kushner sai tehtävän suoritettavakseen presidentti Trumpilta heti tämän virkakauden alussa, runsaat kaksi vuotta sitten.

Presidentti Donald Trumpin neuvonanataja Jared Kushner.
Presidentti Donald Trumpin neuvonanataja Jared Kushner.AOP

Palestiinalaiset ja Israel eivät osallistu

Palestiinalaiset kieltäytyivät jo kuukausi sitten tulemasta paikalle, kun he kuulivat suunnitelman perussisällöstä.

– Kushnerin laatimassa satasivuisessa suunnitelmassa ei mainita palestiinalaisia eikä sen poliittisia edustajia nimeltä. Talous ja politiikka ovat täysin erillään. Tästä ei selviä, kuka edes olisi ratkaisuista vastuussa, luettelee professori Juusola.

Palestiinalaisille tämä ehdotus on loukkaus, joka ylläpitää kolonialistista ajattelutapaa – mallia, että he ajattelisivat vain rahaa, pohtii Juusola.

Paikalla ei ole myöskään Israelin hallinnon edustajia. Israelin sisäiset poliittiset riidat veivät siltä mahdollisuuden osallistua. Kevään vaalivoittaja Benjamin Netanjahu ei saanut määräajassa uutta hallitusta kokoon ja hän joutui toukokuun lopussa julistamaan uudet vaalit.

Israelin sisäinen hajaannus on Valkoiselle talolle yllättävä pettymys, joka vie Lähi-itä-kokouksen mahdolliset poliittiset pohdinnat pitkälle syksyyn.

Juusolan mukaan monet kokousosallistujat ovatkin paikalla velvollisuudesta. Hän mainitsee Jordanian ja Marokon.

Yhdysvaltain liittolaisista Bahrainissa ovat Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja muita Persianlahden rikkaita öljyvaltioita. Kaiken kaikkiaan valtioiden edustus koostuu keskitason johtajista, joten heidän mahdollisuutensa tehdä sitovia sopimuksia ovat kyseenalaiset.

Kansainvälisistä toimijoista paikalla ovat Maailmanpankin ja Valuuttarahaston johtajat.

Iran nousemassa keskiöön

Toisin kuin Valkoinen talo suunnitteli, Bahrainin kokouksen tärkeimmäksi aiheeksi noussee Yhdysvaltain ja Iranin välisen kriisin selvittely, arvelee Hannu Juusola.

Kokous antaa tällä keskustelulle sopivat puitteet.