Kaikkonen sai haastajan: Katri Kulmuni pyrkii keskustan puheenjohtajaksi

Elinkeinoministeri Kulmuni korostaa keskustaa kansanliikkeenä. 

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni
Elinkeinoministeri Katri Kulmunin mielestä on loogista, että tuleva keskustan puheenjohtaja ottaa myös valtiovarainministerin salkun.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Keskustan varapuheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni pyrkii keskustan puheenjohtajaksi. Kulmuni kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa keskiviikkona aamupäivällä puolueen puoluetoimistolla Helsingissä.

– Poikkeuksellisissa tilanteissa tarvitaan poikkeuksellisia ratkaisuja. En pelkää laittaa itseäni likoon niiden etsimiseen ja löytämiseen, jotta keskusta todella voisi olla sellainen vaikuttamisen väylä, jollaiseksi se on syntynyt, Kulmuni sanoi.

Kulmuni täsmensi vielä Ylen haastattelussa syitä, miksi päätyi lähtemään kisaan mukaan.

– Keskusta on yhdessä ehkä historiansa vaikemmista tilanteista tällä hetkellä. Minua huolettaa keskustan tulevaisuus, hän sanoi.

Hän lisäsi kokevansa, että hänellä on ominaisuuksia, joiden avulla ratkaisu voi löytyä.

Kulmuni korosti keskustaa kansanliikkeenä.

– Siinä on tärkeintä se, että jokainen keskustan jäsen pääsee vaikuttamaan ja osallistumaan. Meillä on siinä suuri ja kunniakaskin historia, mutta rehellisyyden nimissä osallistuminen ja vaikuttaminen eivät ehkä tänä päivänä ole niin osallistavaa ja innostavaa kuin parhaimmillaan voisi olla. Minä tähtään siihen, että ihmiset kokevat vaikuttamista tässä kansanliikkeessä.

"Valta ja vastuu kulkevat samassa paikassa"

Kulmunin mielestä puolueen raskain salkku, valtiovarainministerin tehtävä kuuluu uudelle puheenjohtajalle.

– Mielestäni on järkevää ja loogista, että valta ja vastuu kulkevat samassa paikassa, joten puolueen puheenjohtaja on myös valtiovarainministeri, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kulmuni, 31, on toisen kauden kansanedustaja Lapin vaalipiiristä. Hän sai kevään eduskuntavaaleissa runsaat 8 000 ääntä ollen vaalipiirin äänikuningatar viime vaalien tapaan.

Koulutukseltaan Kulmuni on yhteiskuntatieteiden maisteri.

Kurvinen kieltäytyi tiistaina

Keskusta järjestää syyskuussa Kouvolassa ylimääräisen puoluekokouksen, jossa valitaan uusi puheenjohtaja eroavan Juha Sipilän tilalle.

Kulmuni on nyt toinen keskustan puheenjohtajakisaan ilmoittautunut henkilö. Aiemmin ehdokkuudestaan on ilmoittanut puolustusministeri, kansanedustaja Antti Kaikkonen.

Kansanedustaja Mikko Kärnä on ilmoittanut harkitsevansa vakavasti puheenjohtajakisaan lähtemistä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa pidettiin vahvana ennakkosuosikkina keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi, mutta hän ilmoitti jo keväällä, että ei pyri tehtävään.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ilmoitti puolestaan tiistaina, että ei aio lähteä puheenjohtajakisaan.

Kulmuni ei vastannut suoraan kysymykseen, odottaako hän vielä lisää halukkaita kisaa.

– Saa nähdä. On tärkeää, että kisaa käydään.

Hän totesi, että kilvoittelu on ominaista keskustalle.