1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Teheranin kaduilla pilkataan "öykkäri-Trumpia", mutta "kukaan ei halua Iranista uutta Afganistania"

Nuoren teheranilaisnaisen mukaan surkea taloustilanne huolettaa iranilaisia enemmän kuin viime päivien kriisiuutiset.

Iranilainen nainen kävelee seinämaalauksen ohi Teheranissa viime lauantaina. Kyseessä ei ole jutussa haastateltu Khatereh Rasti. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin ja Yhdysvaltojen välit kärjistyivät viime viikolla sodan partaalle. Torstaina Iran ampui alas miehittämättömän yhdysvaltalaisen tiedustelukoneen, ja perjantaina presidentti Donald Trump kertoi peruneensa kostoiskut viime hetkellä.

Mutta kun iranilainen Khatereh Rasti lauantaiaamuna tuli työpaikalle, kollegat eivät tuntuneet olevan moksiskaan.

– Luulin, että tapahtumat olisivat olleet päivän puheenaihe. Mutta juuri kukaan ei sanonut mitään, korkeintaan vitsailivat, Rasti kertoo puhelimitse Teheranista.

Iranin media on uutisoinut juhannusviikon selkkauksen ja osapuolten kommentit laajasti. Moni iranilainen kuitenkin pitää televisiota ja lehtiä maan johdon äänitorvena ja suhtautuu niiden välittämiin tietoihin varautuneesti.

Nuori teheranilaisnainen arvelee myös, että monen energia yksinkertaisesti kuluu jokapäiväisestä talousahdingosta selviämiseen.

– Ihmiset eivät jaksa olla kiinnostuneita. Iranin surkea taloustilanne painaa kaikkia niin paljon.

Iranilainen media uutisoi yhdysvaltalaiskoneen alasampumisen näyttävästi. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

"Hyökätköön, jos haluaa"

Rasti työskentelee sihteerinä ja kielenkääntäjänä suomalaisyhtiö Eastfoodin tytäryhtiön Laziz Khorakin toimistossa Teheranissa. Yhtiö valmistaa täytettyjä leipiä 80 miljoonan asukkaan Iranin elintarvikemarkkinoille.

Hänen mukaansa selkkaus ei ole saanut aikaan pelkoa tai paniikkia teheranilaisten keskuudessa. Ihmiset ovat lähinnä tyytyneet ihmettelemään Yhdysvaltain presidentin toimintaa, usein huvittuneeseen sävyyn.

– Trumpille naureskellaan ja häntä pilkataan. Häntä pidetään öykkärinä ja rähinöitsijänä, Khatereh Rasti kertoo.

– Ihmiset sanovat, että hyökätköön, jos kerran haluaa.

Mutta vaikka muut eivät näytä pelkäävän, Rasti itse on hyvin huolissaan.

– Sota ei todellakaan korjaa tätä tilannetta. Kukaan ei halua Iranista uutta Afganistania, Pakistania tai Irakia.

Khamenei-pakotteet eivät täytä jääkaappia

Iranilaiset eivät ole viime vuosina olleet kovin tyytyväisiä myöskään omien hallitsijoidensa toimintaan. Se näkyi esimerkiksi syksyllä 2017, kun kansanjoukot marssivat hallitusta vastaan kymmenissä kaupungeissa.

Monikaan ei odota, että Trumpin maanantaina määräämillä uusilla pakotteilla Iranin uskonnollista johtajaa ajatollah Ali Khameneita vastaan olisi merkittäviä vaikutuksia.

Iranilaiset uskovat, että maan johto kyllä osaa pitää huolen itsestään.

– Sanotaan nyt vaikka niin, että minun jääkaappini ei täyty uusien pakotteiden ansiosta, Khatereh Rasti toteaa.

Iranissa on yli kolme miljoonaa työtöntä. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Ruoka, vuokrat ja lääkkeet kallistuvat

Yhdysvallat vetäytyi viime vuonna Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta ja määräsi talouspakotteita, jotka ovat saaneet Iranin talouden polvilleen. Maan valuutan rialin arvo on romahtanut. Inflaatio on hallituksen tilastojen mukaan 37 prosenttia.

Kärsimään ovat joutuneet erityisesti tavalliset iranilaiset. Monien tuotteiden hinnat ovat moninkertaistuneet, vihanneksista ja hedelmistä auton varaosiin.

– Pakotteet ovat vaikuttaneet kaikkiin, olit sitten maanviljelijä, kauppias, hallituksen työntekijä tai tavallinen työläinen, Rasti sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on nyt jonkin verran vakaampi kuin viime vuonna. Mutta esiin on tullut uusia ongelmia.

Vaikka pakotteiden ei Yhdysvaltojen mukaan pitäisi kohdistua lääkkeisiin, Iranissa on pulaa monien vaikeiden sairauksien kuten syövän hoidossa tarvittavista lääkkeistä.

– MS-tautia sairastava 20-vuotias serkkuni tarvitsee pistoksia, jotka ovat nyt kolme tai neljä kertaa kalliimpia kuin aikaisemmin, Rasti kertoo.

Myös asumisen hinta on noussut.

– Jotkut ovat joutuneet muuttamaan Teheranista pienemmille paikkakunnille, koska heillä ei ole enää ollut varaa vuokraan.

Myös korruptio vaikuttaa

Iranilla on mittavat öljy- ja maakaasuvarat. Trumpin pakoteruuvi on kuitenkin vähentänyt merkittävästi maan kykyä myydä öljyä kansainvälisille markkinoille.

Pakotteiden ansiosta Iranin hallituksella on nyt huomattavasti vähemmän rahaa käytettävissä sotilasmenoihin, mutta samalla myös esimerkiksi kansalaisten sosiaaliturvaan.

Moni iranilainen syyttää talousahdingosta pakotteiden lisäksi myös korruptiota. Uutiset valtionyhtiöiden tai -virastojen rahojen päätymisestä yksityisille ulkomaisille pankkitileille eivät Iranissa ole harvinaisia.

Khatereh Rastin mielestä asioiden muuttaminen pitäisi jättää iranilaisille itselleen.

– Iranin tulevaisuutta voivat muuttaa vain iranilaiset itse. Se ei ole Yhdysvaltojen tai muiden maiden tehtävä.

Lisää aiheesta:

Syttyykö sota? Iran pyristelee irti Yhdysvaltojen pakoteruuvista ja "pelaa vaarallista peliä" – nämä seikat vaikuttavat konfliktiin

Tällainen on ollut Yhdysvaltain Iran-suhteiden vuoristorata – ydinkumppanista pahan akselin kautta ydinsopuun ja uuteen kriisiin

Trumpin pakotteet sekoittivat iranilaisperheen raha-asiat – "Nyt meillä ei ole varaa edes korjauttaa jääkaappia"