Arpaonni teki Valkosista lehmipaimenia

Yhä useampi nuori kaupunkilainen haluaa tehdä jotain lomallaan, ei vain löhöillä rannalla

Metsäjärven torpan pihapiirissä Lammin Evolla asustelee neljä lapinlehmää. Lapinlehmä on suomalainen naudan alkuperäisrotu joka on uhanalainen.

Tamperelaiset Juho Valkonen, 32 ja Emilia Valkonen, 28, pääsivät lehmipaimeniksi kun arpaonni suosi heitä Metsähallituksen paimenviikkoarvonnassa.

Valkoset olivat voitostaan riemuissaan. Kesällä paimenviikkojen aikana lehmät saavat joka viikko uudet hoitajat.

Valkoset ovat aiemminkin suosineet lomillaan aktiivista tekemistä ja lähialuematkailua. Metsähallituksen kyselyn mukaan he ovat tyypillisiä paimenviikkolaisia.

Matriarkka ottaa ensimmäisenä kontaktia tulokkaisiin.

Ensikohtaaminen sujuu lämpöisissä merkeissä.

IT-ammattilainen tarttuu nyt viikon ajan hiiren sijaan sähköaidan veräjänkahvaan.

Paimenen hommiin kuuluu tarkistaa pääluku aamuin illoin, huolehtia vedestä ja tarvittaessa siirtää lauma uudelle niitylle.

Laumaa saa myös helliä rapsutuksilla, lehmät ovat sosiaalisia eläimiä. Myös pienet herkkupalat kuten leivänkannikat ja porkkana ovat sallittuja.

Laiduntavat lehmät huolehtivat perinnemaisemasta, harvinaistuneet niittykukat ovat osin palanneet laiduntamisen myötä.

Lammin Evolle hakijoita lehmipaimenen hommiin oli yli 700. Koko maassa paimenviikoille oli 11 000 hakijaa. Määrä on kasvanut vuosittain.

Juhon mielestä paimenen työ poikkeaa niin paljon arkityöstä, ettei viikko tunnu ollenkaan työltä. Tarkoitus on myös retkeillä ja nauttia luonnosta ja yhdessäolosta.

Viimeinen käsisuudelma vaihdetaan viikonloppuna.

Tekijät

Riitta Tapiomäki

Julkaistu 1.7.2019