1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liputus

Suomen jättilippu ei revennytkään tuulessa – syylliseksi epäillään tankoa

Haminan kaupungin mukaan nyt on osoitettu, että lippukangas kestää kovankin tuulen.

liputus
lippua lasketaan tangosta
Maailman suurin Suomen lippu otettiin juhannuksena alas tangosta ukkosmyrskyn takia.Mirjam Tahkokorpi / Yle

Haminan suurlipun kangas ei revennytkään juhannuspäivänä kovan tuulen takia.

Maailman suurin Suomen lippu laskettiin juhannuspäivänä tangosta ukkosmyrskyn takia. Silloin lipussa havaittiin reikä ja epäiltiin, että myrskytuulet olivat tehneet lippuun reiän. Lippua ei siksi nostettu takaisin salkoon.

Kaupungin selvityksissä on käynyt ilmi, että epäilyt osoittautuivat vääriksi. Selvitysten mukaan lippu laskeutui valokuvien perusteella ehjänä alas. Kun lippua nostettiin, salkoa vasten ollut märkä lippu tarttui johonkin. Repeämä syntyi sähkömoottorin liikuttaessa lippua.

Nyt kaupunki etsii tangosta kohtaa, jossa lippu repeytyi. Sen löytymisen jälkeen lippu voidaan kaupungin mukaan pitää jatkossa ehjänä.

Jatkuvia ongelmia

Euroopan korkein lipputanko on kärsinyt vastoinkäymisistä alusta asti. Ensin tangon pystytys myöhästyi, koska sen kustannukset osoittautuivat arvioitua suuremmiksi. Kun venäläisvalmisteinen tanko viimein saatiin pystyyn viime marraskuussa, lippua ei voitu vetää salkoon puutteellisten lujuuslaskelmien vuoksi.

Tanko todettiin turvalliseksi maaliskuussa tarkastusten jälkeen. Sitä ei kuitenkaan voitu vieläkään käyttää, koska tankoon asennettu tuulimittari ei toiminut. Keväällä lippu päästiin jo nostamaan tankoon useampaan otteeseen.

Kaupungin mukaan nyt voidaan sanoa, että lippukangas on laadultaan erinomainen ja kestää kovankin tuulen.

Suurlipun on valmistanut kotimainen Flagmore Oy. Repeytynyt lippu toimitetaan yrityksen Aittoon tehtaalle tarkastettavaksi ja korjattavaksi.

Tehtaalla ollut varalippu toimitetaan Haminaan ja suurlippu on tarkoitus nostaa takaisin salkoon torstaina.

Lue seuraavaksi