1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaelluskalat

Vaelluskaloille uusi reitti: Kemijoen Taivalkoskelle rakennetaan ensimmäistä kertaa ohitusratkaisu padon yli

Kelluvan Kalasydämen toimivuutta vaelluskalojen houkuttelemiseksi testattiin viime kesänä Kemijoen Isohaaran voimalaitoksella.

Putkistoa asennetaan Keminmaan Taivalkosken voimalaitoksella kesäkuun viimeisellä viikolla. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tositoimiin kalasydän pääsee vielä tällä viikolla, kun asennustyöt saadaan valmiiksi.

Kemijoen Isohaaran voimalaitoksella viime kesänä suoritettujen kokeiden perusteella Kalasydän Oy:n hallituksen puheenjohtaja Magnus Breitenstein odottaa testausta toiveikkain mielin.

– Lohennousun loppupuolella se oli sellaista yli 20 kalan päivävauhtia, että kyllä meillä on suuret odotukset, että se hyvin toimisi. Toivotaan, että Isohaaran kalatiet toimii ja kala nousisi tänne ylemmäs.

Tammikuussa Kemijoki Oy keräsi näkemyksiä siitä, mikä olisi vaelluskaloille paras padon ohitusratkaisu Taivalkosken voimalaitoksen yhteydessä.

Mielipiteensä kertoi yli 1 700 ihmistä. Selvästi eniten kannatusta sai kalauoma, jonka puolesta äänesti 65 prosenttia mielipiteensä ilmaisseista. Kalasydän sai 30 prosenttia ja perinteinen kalaporras sai vain viisi prosenttia äänistä.

Kalasydän Taivalkosken voimalaitoksella Keminmaassa Kuva: Kalasydän Oy

Kemijoki oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttulan mukaan jokiyhtiö halusi toimia mahdollisimman ripeästi ja Kalasydän on ainoa ratkaisu, joka on mahdollista saada testikäyttöön jo tälle kesälle.

– Sekä kalauoman että kalaportaiden selvitystyö, vesitalousluvan hankkiminen sekä mahdolliset rakentamistyöt veisivät vuosia. Kalasydän on veteen laskettava ja sieltä syksyllä pois nostettava laite, Huttula perustelee.

Päätös ohitusratkaisusta tehdään vasta syksyllä, kun selvitys kalauoman toteutettavuudesta on valmistunut.

Lue myös:

Vaelluskalakantojen elvyttämiseksi jälleen uusi innovaatio: Kaloja putkeen Kalasydämen kautta: "Tämä ei ole mikään tykki"

Kemijoen kalateillä ennätyskesä – laskurissa ylittyi jo 4000 kalan raja