Hyppää sisältöön

Rap-yhtye Gasellit esiintyi vuosia tyhjille saleille ja oli hajoamispisteessä: "Tänä kesänä teemme enemmän keikkoja kuin moni muu"

Kymmenen vuotta sitten perustettu bändi palkittiin Emma-gaalassa vuoden yhtyeenä ja esittää tämän vuoden kesäkumibiisin.

Gasellit eli Hätä-Miikka (vas), Thuge Hefner, MusaJusa ja Päkä Helsingin Oulunkylän tekojääradalla, minkä läheisyydessä bändi on perustettu kymmenen vuotta sitten. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Gasellien Hätä-Miikka (Miikka Niiranen) kurvaa autolla parkkipaikalle. Bändin muut jäsenet ovat ällistyneitä, sillä hän on aina vähintään vartin myöhässä. Nyt mies on täysin ajallaan.

– Poikkeus vahvistaa säännön, muut nauravat.

Helsingin Oulunkylän eli Ogelin tekojääradan parkkipaikka on Gasellien perustamispaikka. Hätä-Miikka, Päkä (Pekka Salminen), Thube Hefner (Tuomas Pietikäinen) ja MusaJusa (Jusa Mikkonen) pohtivat bändin kymmentä vuotta. Alussa oli haave ammattilaisuudesta räppärinä, mutta se ei ole tullut helpolla.

– Ei ollut käryä, että se vaatii näin paljon hermoja, työtä, hikeä, istumalihaksia ja mielenhallintaa, Hätä-Miikka kuvaa.

Gasellit esiintyi sitkeästi ympäri Suomea, vaikka menestystä ei tullut. Nyt bändi on yksi halutuimpia esiintyjiä festareilla.

Turhautuminen muuntui bändiksi

Kymmenen vuotta sitten nuorten suomalaismiesten elämä ei vaikuttanut kovin lupaavalta. Kansainvälinen lama tuntui myös Suomessa ja työpaikkoja ei tuntunut riittävän etenkään nuorille.

Vasta lukiosta valmistuneet Miikka, Pekka ja Tuomas kuluttivat tyhjää aikaa ajelemalla Miikan isän autolla ympäri Oulunkylää.

– Jossain vaiheessa sisuunnuttiin, että jotain on alettava tehdä. Päätettiin laittaa bändi pystyyn, Päkä muistelee.

– Bändi on tavallaan hauska organismi. Se ei ole yhden ihmisen näkemys asioista, vaan siitä muodostuu omituinen sillisalaatti. Se on itse asiassa vahvuus, että joutuu tekemään kompromisseja, sanoo Gasellien Thube Hefner. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Kolmella räppärillä oli kovasti sanottavaa, mutta taustalta puuttui musiikki. Mukaan saatiin vanha tuttu Jusa, joka teki biittejä ja nelikko meni tämän studiolle äänittämään biisejä.

– Sanotaan, että onnistuu kun innostuu. Pari raitaa saatiin kasaan ja sitten tuli hirvittävä polte tehdä lisää, Thube Hefner kertoo.

Gasellit EP julkaistiin vuoden 2010 keväällä omakustanteena. Varsinainen onnistuminen antoi vielä kuitenkin odottaa itseään.

Oma tyyli alusta asti

Rap-musiikki oli Suomessa Gasellien ensimmäisten kappaleiden aikaan aivan eri mittakaavassa kuin nyt. Räppi ei soinut isosti festivaaleilla tai radioissa ja Cheekin Olympiastadionin keikoista kukaan ei osannut edes haaveilla. Musiikkia kulutettiin lähinnä pienillä klubeilla.

Gasellien musiikkityyli on alusta lähtien yhdistellyt undergroundia ja valtavirtaa. Bändin jäsenet ovat kuunnelleet nuoresta pitäen musiikkia laidasta laitaan, eivät pelkästään räppiä.

– Se on ennen kaikkea rap-musaa, mutta siinä on myös melodiaa ja popin kanssa flirttailua, MusaJusa kertoo.

– Gasellien juttu oli alusta lähtien vahingossa valmis, jota ollaan vaan jalostettu eteenpäin, Hätä-Miikka jatkaa.

– Musiikki on tunneviestintää ja Spotifyn luvut eivät näytä, miten kuulija toisessa päässä on tuntenut biisin. Keikalla yleisöstä näkee, välittyykö biisistä tunne ja millainen se on, Gasellien Päkä tuumaa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Vielä pari vuotta sitten Gaselleista kirjoitettiin juttuja, joissa kerrottiin, että yhtyeen läpimurto vaatisi isompia hittejä. Sittemmin nelikolta on tullut biisejä kuten Imus ja Mitä mä Malagas? Vuonna 2017 julkaistun Veli-albumin jälkeen suosio alkoi kasvaa kohisten.

– Silloin tuli fiilis, että nyt voi heittäytyä päivätöistä ja keskittyä musiikin ja keikkojen tekemiseen tosissaan, Päkä muistelee.

Viime vuoden lopulla julkaistu Jano-albumi kolahti vielä isompaan yleisöön. Keväällä Gasellit palkittiin jo vuoden yhtyeenä Emma-gaalassa.

Bändille pysti oli elämäntyöpalkinto kymmenvuotisesta taipaleesta.

– Räppibändejä ei ole muutenkaan hirveästi ja nykyisin musakenttä on mennyt sooloartisteihin päin. Se tuntui hyvältä, että meidät palkittiin nimenomaan yhtyeenä, Thube Hefner sanoo.

– On vaan nöyrästi oltu työhaalarit päällä ja rukkaset kädessä. On kierretty Suomi sen seitsemän kertaa ja sitten sinne keikoillekin on tullut pikku hiljaa väkeä, Hätä-Miikka kuvaa Gasellien kymmentä vuotta. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Hajoamisen partaalla

Ensimmäiset levydiilit, keikat ja takahuoneessa tarjotut ilmaiset kaljat. Gasellit olivat uran alkuaikoina tyytyväsiä vähään. Innostuneina he eivät juuri isommasta osanneet haaveilla.

– Sitten kun niitä kaljapalkkoja oltiin nautittu viisi vuotta, alettiin miettiä, että tästä on jäätävä käteen muutakin kuin päänsärky, Hätä-Miikka kertoo.

Välillä bändi ajatteli, että nyt homma on saatu haltuun. He kiersivät ahkerasti pitkin Suomen keikkapaikkoja, mutta silti breikkausta ei tullut.

– Voin sanoa, että oli monta vuotta aikaa tutustua discojen seiniin, kun paikat eivät olleet ihmisiä pullollaan, Päkä muistelee.

Tien päällä tunnelma saattoi toisinaan kiristyä, kun kaikki tuntui tyhjäkäynniltä. Turhautuminen purkautui tappeluina ja bändi oli monta kertaa hajoamispisteessä.

Gasellit pääsi vaikeuksista yli, sillä heidän vahvuutena on jo ennen bändiä alkanut ystävyys.

– Kyllähän perhe-elämäkin alkaa monesti kyrsiä ja välillä kuppi läikkyy yli. Siitä huolimatta kun pohjalla on ystävyys ja rakkaus, niin ne riidat aika äkkiä haudataan, Hätä-Miikka sanoo.

Gasellien jäsenet viettävät paljon aikaa myös musiikkikuvioiden ulkopuolella. Monet ihmettelevät, että miksi. – Kun pääsee purkamaan asioita muissa merkeissä kuin duunissa, se helpottaa, bändi tuumaa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Sopivasti aikuisia

"Ootteko hulluja? Pitäkää lomaa!" Näin ovat monet kollegat Gaselleiden keikkatahtia päivitelleet.

Tänä kesänä bändi on yksi eniten festareilla kiertävä esiintyjä. Keikkoja on yli 30. Auton penkit tulevat hyvin tutuiksi Suomea kiertäessä.

– Teemme keikkoja enemmän kuin moni muu. Syyskuussa katsotaan, miten ollaan hengissä, bändi nauraa.

Gasellit esittää tämän vuoden kesäkumibiisin nimeltään Suojaus petti. – Siihen tuli slogan, että taudeilta on helpompi suojautua, mutta tunteilta ei niinkään. Mielestämme se sopii meidän musiikin kaanoniin ihan kivasti, sanoo Gasellien MusaJusa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Gasellit on alkanut tehdä myös uutta musiikkia tulevaa albumia varten. He aikovat jatkaa samalla linjalla kuin ennenkin ja kuvailla kappaleissaan oman ikäistensä tuntoja.

Kymmenessä vuodessa yhtyeen jäsenet ovat jo ehtineet aikuistua. Nyt heistä tuntuu onnekkaalta, että menestys on tullut vasta vuosien työn jälkeen.

– Jos isompi suosio olisi iskenyt päin pläsiä parikymppisenä, niin bändi olisi hajonnut jo muutamaan otteeseen ja kaikki katkaisuhoidot olisivat tulleet tutuiksi, Hätä-Miikka tuumaa.

Gasellit ei aio kuitenkaan aikuistua liikaa.

– Vaikka tietyllä tapaa ollaan aikuistuttu, niin bändihomma pitää tietyn leikkisyyden, luovuuden ja lapsenmielisyyden koko ajan mukana. ollaan tässä hommassa sellaisia Peter Paneja, Päkä kiteyttää.

.
.