Koukussa ollut hoitaja varasti lääkkeitä, piikitti ne suoniinsa ja salasi arvet perheeltään: “Oli pakko alkaa käyttää pitkähihaisia paitoja"

Hoiva-alalle hakeutuu päihdeongelmaisia, koska lääkkeiden valvonta on siellä lepsumpaa kuin sairaaloissa. 

lääkeriippuvuus (aineriippuvuus)
Sanna Kallio katsoo merelle
Sanna Kallion elämässä alkoi käänne parempaan, kun hän suostui kuuden vuoden lääkekoukun jälkeen hakeutumaan hoitoon.Rinna Härkönen / Yle

Sanna Kallion kämmenselät olivat työpäivän jälkeen täynnä reikiä. Kun aviomies kysyi syytä neulanpistoille, Kallio kertoi antaneensa opiskelijan harjoitella tipan laittamista itselleen.

Sairaanhoitajana tuolloin työskennelleen Kallion lääkeriippuvuus oli kestänyt jo vuosia.

Lääkkeitä kului suuria määriä. Niitä hän sai varastettua työpaikaltaan sairaalasta helposti.

Jos joku joskus jotain epäili, Kallio keksi lennosta sopivan valheen. Niitä oli joka tilanteeseen. Kalliosta oli tullut selittelyn mestari.

Aikanaan hän tulisi kuitenkin jäämään kiinni.

Kalliolla oli ennen riippuvuuttaan kaikki kunnossa elämässään: koti, aviomies, lapset ja hyvä työpaikka. Miten lääkkeet saivat hänestä vallan?

Vanhusten kanssa työskentelevien rikosrekisteriä ei tarkasteta

Viranomaiset ovat huolissaan hoiva-alalle pesiytyneestä lääkkeiden väärinkäytöstä. Sosiaalihuollossa ja etenkin vanhusten kanssa työskentelee henkilöitä, jotka eivät hallitsemattoman päihdeongelmansa vuoksi sovellu alalle.

lääkevarkaudet
Valviran mielestä vanhusten hoivassa ei ole tarpeeksi osaavia työntekijöitä.Antti Haanpää / Yle

Näin arvioi Markus Henriksson. Hän on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia valvovan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylijohtaja.

– Asiakkaat ovat yhä sairaampia ja monimutkaisemmin lääkittyjä, mutta osaavaa henkilöstöä ei ole tarpeeksi, Henriksson sanoo vakavana.

Samankaltainen havainto on tehty Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella (THL).

– Lähihoitajakoulutukseen on saattanut hakeutua jossakin määrin alalle sopeutumattomia. Asenteet eivät välttämättä ole kaikilla oikeanlaisia, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Timo Sinervo.

Työvoimapula on johtanut siihen, että yhä harvemmalla työnantajalla on varaa valita.

Työntekijöiden ammattioikeuksissa voi olla puutteita. Työnantajat eivät voi tarkistaa vanhusten hoitajien rikosrekisteriä.

Vanhusten kaltoinkohteluun perehtyneet asiantuntijat haluaisivat asiaan muutoksen. Lue lisää aiheesta täältä:

Kotihoitaja kaatoi 90-vuotiaan vanhuksen sängylle ja suuteli väkisin – epäilyjä oli enemmänkin, mutta osa uhreista ehti menehtyä

Sosiaalihuoltolaki on terveydenhuoltolakia lepsumpi myös lääketurvallisuuden suhteen.

Sosiaalipuolella lääkkeet ovat lähtökohtaisesti asiakkaiden omia, eikä niiden säilyttämisestä anneta niin tarkkoja määräyksiä. Terveydenhuollossa potilaan lääkkeet kuuluvat puolestaan hoitoa antavan yksikön vastuulle.

Sosiaali- ja terveysministeriö kutsui hiljattain laajan asiantuntijatyöryhmän pohtimaan uudistuksia sosiaalihuoltoa koskeviin lakeihin. Yksi pohdittavana oleva asia on juuri lääkehoidon turvallisuus.

lääkevarkaudet
Työnantajan ei tarvitse tarkastaa vanhusten hoitajien rikosrekisteriä.Antti Haanpää / Yle

Useita kourallisia pillereitä päivässä

Sanna Kallion lääkeriippuvuus alkoi vahingossa.

Hän on kärsinyt koko elämänsä vaikeasta migreenistä, eivätkä estolääkkeet tai muut keinot olleet helpottaneet kipua tarpeeksi. Sitten Kalliolle määrättiin kipulääke Panacodia. Hän jäi koukkuun kerrasta.

– Ennen nukkumaanmenoa oli oikein rento olo, sellainen leijuva fiilis, Kallio muistelee nyt, yli vuosikymmen myöhemmin.

Hän halusi kokea olotilan yhä uudelleen. Mitä pidempään käyttö jatkui, sen vaikeampaa tunne oli saavuttaa. Hän alkoi napsia yhä useammin ja yhä suurempia annoksia.

Päivässä pillereitä meni useita kourallisia. Hän tiesi sen olevan myrkyllistä maksalle, mutta ei välittänyt.

lääkevarkaudet
Lääkkeiden väärinkäyttäjien määrää on mahdotonta arvioida.Antti Haanpää / Yle

Sitä, miten paljon Sanna Kallion kaltaisia lääkkeiden väärinkäyttäjiä työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa, on mahdotonta sanoa. Vain kiinni jääneistä tiedetään.

Hoitajilta poistetaan yhä useammin oikeus toimia ammatissaan

Vuosittain kymmeniltä alan työntekijöiltä poistetaan oikeudet toimia ammatissaan. Laajemmin tarkasteltuna määrä on kuitenkin pieni. Sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelee Suomessa lähes 400 000 ihmistä (siirryt toiseen palveluun).

Taustalla on usein lääkkeiden varastelua (siirryt toiseen palveluun), mutta se on harvoin ainoa syy. Samalla henkilöllä voi olla myös puutteita ammattitaidossa sekä päihde- ja terveysongelmia.

Lääkevarkauksien osuus korostuu vanhusten hoivassa, koska valvonta on siellä lepsumpaa kuin esimerkiksi sairaaloissa.

Seurauksena voi olla esimerkiksi kirjallinen varoitus, ammattioikeuden rajoittaminen tai poistaminen.

Valviran valvontalautakunta käsittelee vain vakavimmat tapaukset. Sellaiset, joissa työntekijä on toiminnallaan vaarantanut potilaan turvallisuuden.

Päätösten määrä kääntyi nousuun vuonna 2018. Tuolloin ammattioikeuden tai ammattinimikkeen käytön menetyksiä kirjattiin 90, kun vuotta aiemmin määrä oli 61.

Luku näyttää kasvavan myös vuonna 2019. Kesäkuun loppupuolella oikeus toimia ammatissa oli poistettu jo yli 50 kertaa.

Tämä ei liene viime talven hoivakotikohun jälkeen ihme. Tuolloin Yle uutisoi kymmenien yksityisten hoivakotien kohdelleen kaltoin vanhuksia eri puolilla Suomea, minkä jälkeen aluehallintovirastot aloittivat yllätystarkastukset lukuisiin hoivakoteihin.

Katso täältä missä hoivakodissa on mitäkin ongelmia – Hoivakotien pitäisi itse valvoa toimintaansa, mutta valvontaa ei oteta tosissaan

Hoivakodeissa lääkkeitä levällään, pillereitä katosi

Lääketurvallisuuden puutteisiin havahduttiin Suomessa 2000-luvun alkupuolella.

Vuonna 2006 sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi valtakunnallisen oppaan (siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoituksena oli parantaa tilannetta. Suurin piirtein noihin aikoihin myös Sanna Kallion lääkekoukku alkoi.

Sen jälkeen valvonta on parantunut etenkin erikoissairaanhoidon yksiköissä.

Sairaaloiden lääkkeidenkäsittelytiloihin on asennettu valvontakameroita. Lääkehoidossa käytetään usein kaksoistarkastusta. Siinä kaksi hoitajaa varmistaa, että lääke annetaan oikein tai yksi hoitaja varmistaa lääkkeen oikeellisuuden kahteen kertaan.

lääkevarkaudet
Vanhustenhuollossa on paljastunut useita puutteita lääkkeiden valvonnassa.Antti Haanpää / Yle

Hoiva-alalla epäkohtia lääkkeiden käsittelyssä sen sijaan on edelleen runsaasti. Osa ongelmista johtuu siitä, että hoitajien ja sosiaalialan yksiköiden on luotettu valvovan itse itseään.

Hoivakoteihin pitää nimetä lääketurvallisuudesta vastaava henkilö.Vanhusten lääkkeistä pidetään lukua, joten ainakin teoriassa omavalvonnan pitäisi toimia. Todellisuus on usein ollut ihan muuta.

Alkuvuodesta 2019 kävi ilmi, että lukuisten yksityisten hoivakotien lääkkeiden valvonnassa oli vakavia puutteita.

Lääkkeitä oli säilytetty lukitun lääkekaapin sijaan avoimissa tiloissa, pillereitä oli kadonnut, lääkkeitä oli käsitelty huolimattomasti, eikä vanhoja lääkkeitä ollut hävitetty asianmukaisesti tai niitä oli päätynyt väärille vanhuksille.

Vastuuhenkilöitä ei aina löytynyt. Kaikkiin yksiköihin sellaista ei ollut nimettykään.

Saunominen loppui, koska mieheltä piti piilotella neulanjälkiä

Sanna Kallio työskenteli sairaalassa ja myöhemmin terveyskeskuksessa, ei hoiva-alalla. Siitä huolimatta lääkkeiden anastaminen oli helppoa.

Kallio esimerkiksi valehteli potilaan olevan kipeä, ja nappasi lääkärin määräämät lääkkeet itselleen. Hän myös anasti lääkkeiden antamisesta jääneitä jäämiä. Lopulta Kallio löysi lääkärin leimasimen ja alkoi määrätä itselleen lääkkeitä.

Hän varasti lääkkeitä jopa suoraan lääkekaapista. Lääkehuoneessa ei ollut videovalvontaa.

Kallion mukaan hän ei silti koskaan vienyt potilailtaan heidän tarvitsemiaan lääkkeitä.

Kallio vaihtoi pian pillerit suonensisäisiin huumaaviin opioideihin. Hän piikitti niitä kesken työpäivän. Lopulta hän lakkasi menemästä aviomiehensä kanssa saunaan. Hän ei voinut, koska mies olisi nähnyt jäljet, jotka neula oli tehnyt hänen kehoonsa.

Toisten edessä Kalliolla oli aina yllään pitkähihainen paita. Hän oli pitkään onnistunut salaamaan ongelmansa perheeltään ja työkavereiltaan, mutta umpikuja lähestyi vääjäämättä.

lääkevarkaudet
Työpaikoilta häviää muun muassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Antti Haanpää / Yle

Epäilyjä lääkkeiden väärinkäytöstä oli pitkin matkaa, mutta pitäviä todisteita oli vaikeaa saada.

Kun Kalliolle kerrottiin epäilyistä, hän hyökkäsi vastaan ja uhkasi lakimiehellä. Kun työpaikan huumetesti paljasti Kallion käyttäneen bentsodiatsepiineja ilman reseptiä, hän kertoi ottaneensa juuri kuolleen mummonsa lääkkeitä suruunsa.

Yhdessä työpaikassa Kallio vaihdettiin epäilyjen vuoksi osastolta toiselle, mutta seuraavassa työpaikassa hän jäi kiinni rysän päältä.

Kallio meni silti lomallaan työpaikkansa lääkekaapille keskellä päivää ja otti mukaansa ison kasan lääkkeitä. Tämän jälkeen piti valita: joko hän lähtee itse tai saa potkut.

Hän irtisanoutui, mutta perhe ei saanut vieläkään tietää.

Hoitaja voi olla lääkekoukussa jo opiskeluaikana

Vanhustenhuollossa vielä hoivakoteja suuremmat riskit lääkevarkauksiin ovat kotihoidossa.

Kotonaan yksin asuva muistisairas vanhus ei välttämättä osaa sanoa, saako hän oikean määrän lääkkeitä. Kotona tapahtuvalle varkaudelle on myös harvoin todistajia. Lääkkeiden antamista vanhuksille ei tyypillisesti valvota, vaan paikalla ovat vain hoitaja ja vanhus.

– Ei välttämättä ole tietoa, mitä lääkkeitä vanhuksella on, mitä pitäisi olla ja mitä ei pitäisi olla. Riskit ovat suuret, koska tilaisuus voi tehdä varkaan, Valviran Henriksson kertoo.

Yle pyysi tätä juttua varten tiedot Valviran vuoden 2018 päätöksistä, joissa rajoitettiin kotihoidon sairaanhoitajan oikeutta tehdä työtään tai poistettiin lähihoitajan oikeus käyttää ammattinimikettään.

Näitä lähi- ja sairaanhoitajia koskevia päätöksiä oli pelkästään kotihoidon puolella 25, kun niitä oli koko sote-alalla 80.

Ylen lukemat asiakirjat vahvistavat näkemystä lääkeongelmien korostumisesta kotihoidossa. Valtaosassa tapauksista taustalla on ollut lääkkeiden varastelua tai väärinkäyttöä.

“Lääkkeitä oli alkanut kadota useammalta henkilöltä myös kotoa. Asiakkaan iltalääkkeet olivat antamatta ja talonmies oli löytänyt lääkkeet kotihoidon toimiston pihalta.”

Lainaus Valviran valvontalautakunnan päätöksestä vuodelta 2018. Päätös ei liity Sanna Kallioon.

Kotihoidon työntekijöiden ongelmista piirtyy lohduton kuva. Siinä nivoutuvat yhteen henkilökohtaisen elämän vaikeudet, erilaiset päihdekoukut ja mielenterveysongelmat.

"Hänet on tavattu usein työpisteen lääkejäteastioilta ja hänen selityksensä oli ollut, että hän oli ottanut sieltä asiakkaalle lääkettä...sairaanhoitajan vastaanotolla hän on vaikuttanut avoimen psykoottiselta."

Lainaus Valviran valvontalautakunnan päätöksestä vuodelta 2018. Päätös ei liity Sanna Kallioon.

Joissakin tapauksissa näyttää myös siltä, että työntekijä on hakeutunut hoiva-alalle pelkästään siksi, että hän pääsee hoitajana käsiksi lääkkeisiin.

"Hänen puheestaan ei saanut aina selvää, ja hän oli kiinnostunut toimiston ja lääkehuoneen turvajärjestelyistä ja siitä, pidetäänkö lääkkeitä toimistolla vai asiakkaiden kotona.”

Lainaus Valviran valvontalautakunnan päätöksestä vuodelta 2018. Päätös ei liity Sanna Kallioon.
lääkevarkaudet
Lähihoitajakoulutukseen on hakeutunut päihdeongelmaisia henkilöitä.Antti Haanpää / Yle

Valviran Henrikssonin sanankäyttö on jatkuvaa tasapainoilua, kun aiheena ovat lääkevarkaudet ja -väärinkäytökset. Hän yrittää välittää huolen, mutta ei halua leimata koko ammattikuntaa.

– Eivät sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöt ole mitenkään erityisen rikollisia. Heitä vain valvotaan. Ja kun jotakin valvotaan, siitä myös uutisoidaan, Henriksson sanoo.

Julkinen keskustelu vanhus- ja sosiaalihuollon ongelmista on henkilöitynyt lähihoitajiin.

Valviran Henriksson on sitä mieltä, että katse pitäisi kääntää lähi- ja sairaanhoitajista niihin sosiaali- ja terveysalan työntekijöihin, joita ei tällä hetkellä valvo kukaan.

Sellaisia ovat esimerkiksi kevyemmän koulutuksen saaneet hoiva-avustajat. Heitä saattaa tulevaisuudessa olla alalla entistä enemmän.

Hoivakriisin keskiössä ollut Esperi Care hakee ratkaisua työvoimapulaan kouluttamalla nimenomaan hoiva-avustajia (siirryt toiseen palveluun). Lähi- ja perushoitajien liitto Super on ollut asiasta huolissaan (siirryt toiseen palveluun).

Ylen MOT on aiemmin kertonut myös ongelmista, joita on aiheutunut vartijoiden käytöstä vanhusten hoitotyössä.

Hoitaja ajautui itsemurhan partaalle, kunnes suostui hakemaan apua

Vuosien lääkkeiden väärinkäytön jälkeen Sanna Kallion riippuvuus alkoi näkyä väkisinkin. Työkaverinkin mukaan Kallio näytti ihan narkkarilta.

Kotona Kallio oli ärtynyt ja tyly. Hän ei saanut nukuttua kunnolla. Kallion mukaan hänen miehensä pyöritti arkea.

Ulospääsyä tilanteesta ei tuntunut löytyvän. Kallio alkoi pohtia itsemurhaa.

Hän kertoo jo kirjoittaneensa kirjeen perheelleen. Suunnitelma oli mennä metsään ja ottaa yliannostus lääkkeitä, päälle viinaa.

Lasten vuoksi hän ei toteuttanut suunnitelmaansa.

Kallio oli jo luopunut vuosia kestäneen lääkekoukkunsa aikana kahdesta työpaikasta.

Vielä kerran hän aloitti uudessa työssä, tällä kertaa terveyskeskuksessa. Kallion kanssa sovittiin, ettei hän osallistuisi lääkehoitoon.

Kallio oli jälleen päättänyt lopettaa lääkesekoilun. Taaskaan siitä ei tullut mitään, vaan työpaikan lääkehävikki alkoi heti kasvaa. Kun osastonhoitaja otti Kallion puhutteluun, hän lopulta murtui ja tunnusti varastelun.

Vieläkin Kallio vakuutti nujertavansa lääkekoukun omin voimin.

lääkevarkaudet
Lääkeriippuvuus voi alkaa pillereiden käytöllä ja edetä siitä suonensisäisiin lääkkeisiin.Antti Haanpää / Yle

Hän kertoo suostuneensa päihderiippuvaisille tarkoitettuun hoitoon vasta, kun esimies ja aviomies yhdessä painostivat häntä. Lääkeriippuvuus oli kestänyt tässä vaiheessa kuusi vuotta.

Jos Kallio ei olisi mennyt, hänen miehensä ei olisi jäänyt katsomaan, miten tarina päättyy. Kallio kertoo, että hän olisi menettänyt lapset.

Päätös hoitoon hakeutumisesta tapahtui 2009.

Valvira vei Kallion luvat seuraavana vuonna, hoidon jo päätyttyä. Ne palautettiin puolitoista vuotta myöhemmin, kun Kallio oli todistanut olevansa kuivilla.

Ehtona oli, että hänen piti käydä kerran vuodessa lääkärillä näytillä ja ilmoittaa mahdollisesta uudesta alan työpaikasta.

Kallio sai myös rikostuomion lääkevarkauksista.

Kuten Kallionkin tapauksessa, on tyypillistä, että ongelmat ovat jatkuneet vuosien ajan, ennen kuin peli on lopulta vihelletty poikki.

Työpaikka ja perhe menisivät yhdestä siideristä

Kallio on ollut nyt kymmenen vuotta täysin selvänä. Lääkeriippuvuudella oli hintansa. Perhe kannatteli häntä, ja kärsi siitä.

– Käytännössä vein lasteni lapsuuden, Kallio sanoo vakavana.

Raitistuttuaan hän on tuntenut häpeää. Kallio on miettinyt, voiko elämästä tulla enää hyvää, kannattaako kotoa poistua.

Sanna Kallio katsoo merelle
Sanna Kallio kehottaa lääkeriippuvuuden kanssa painivia hakemaan apua ajoissa.Rinna Härkönen / Yle

Ovia sulkenut huumeongelma avasi lopulta hänelle uuden ikkunan työelämään. Kallio palkattiin sinne, mistä hän itse löysi pelastuksen, Minnesota-hoitolaitokseen.

Siellä hoitoalan työntekijät ovat toiseksi suurin potilaiden ammattikunta. Suurin ryhmä ovat yrittäjät.

– Olen narkkaamalla saanut tämän työpaikan, hän toteaa itseironisesti.

Omakohtainen kokemus auttaa työssä. Kallio tietää, että vakavakin ongelma voi pysyä piilossa pitkään.

– Kulissit voivat olla kunnossa, mutta neljän seinän sisällä on helvetti irti.

Vaikka asiat lopulta kääntyivät parempaan päin, menneisyys tulee seuraamaan Kalliota hänen elämänsä loppuun asti.

– Jos ottaisin kesällä siiderin, menisi työpaikka ja perhe.

Fakta: Valvira on poistanut ammattioikeuden lopullisesti vain yhdeksän kertaa

  • Lähtökohtaisesti sote-alan työntekijän ongelmiin puuttuu työnantaja ja toissijaisesti aluehallintovirasto. Valvira käsittelee vakavimmat tapaukset.
  • Valvira poistaa vuosittain kymmenien työntekijöiden oikeuden toimia ammatissaan. Määrä lähti kasvuun vuonna 2018.
  • Ammattioikeus voidaan viedä väliaikaisesti tai pysyvästi, tai palauttaa tilanteen parantuessa. Vain yhdeksältä henkilöltä on poistettu oikeus lopullisesti.
  • Myös rajoitukset ovat mahdollisia. Esimerkiksi sairaanhoitajaa voidaan kieltää osallistumasta lääkkeiden antamiseen tai lääkäriä määräämästä lääkkeitä.
  • Työnantajien ilmoitukset työntekijöistä ovat kasvaneet selvästi viime vuosina. Ilmoituksia tulee myös poliisilta, tuomioistuimilta, työtovereilta ja potilailta.

Voit lukea lisää vanhusten hoiva-alan ongelmista näistä jutuista:

Kotihoitaja kaatoi 90-vuotiaan vanhuksen sängylle ja suuteli väkisi: Epäilyjä oli enemmänkin, mutta osa uhreista ehti menehtyä

Ylen laaja selvitys paljastaa Esperi Caren hoivakotien karuja käytäntöjä: sängystä pudonneet jätetty lattialle, hoivakoti välillä ilman hoitajaa

Hoitajat ja omaiset tekivät sata uutta valitusta, ja Valviran mukaan hoivakoteja saatetaan vielä sulkea – Näin hoivakriisi on edennyt

Ylen selvitys: Hoivajätti Attendolla ongelmia ympäri Suomea – hoivakodeissa aliravittuja, ulkoilua harvoin ja likaisissa vaipoissa nukkumaan

Ylen selvitys: Vanhusten ravitsemus oli retuperällä Mehiläisen hoivakodissa – letkuruokinnassa ollut asukas ei saanut ravintoa 18 tuntiin

Muistisairas äiti löytyi koputtelemasta naapureiden ikkunoita jalat paleltuneina – MOT:n selvityksessä paljastui useita vaaratilanteita ja kuolintapauksia kotihoidossa

Juttua tarkennettu 27.6.2019 klo 12:58: Rikosrekisteriä käsittelevään kohtaan tarkennettu, että työnantajat eivät voi tarkistaa vanhustyötä tekevien rikostaustaa. Aiemmin kohdassa luki, että rikostaustaa ei tarvitse tarkistaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus