Hyppää sisältöön

USA:n maatalousministeri: Trump tietää, etteivät kauppasodan kärsijöiksi joutuneet viljelijät maksa laskujaan patriotismilla

Yhdysvaltain maatalousministeri ei usko, että Yhdysvaltain ja Kiinan johtajat löytävät sopua kauppakiistaan, kun he tapaavat tässä kuussa G20-kokouksessa Japanissa.

Yhdysvaltain maatalousministeri Sonny Perdue kuvattuna presidentti Trumpin kanssa Valkoisessa talossa toukokuussa 2019. Kuva: All Over Press

Yhdysvaltain maatalousministeri Sonny Perdue myöntää uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että amerikkalaisviljelijät ovat kärsijöitä Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa.

Perduen mukaan Yhdysvaltain hallinto tiesi jo etukäteen, että asettaessaan rangaistustulleja Kiinalle, kohdistaisivat kiinalaiset vastatoimensa juuri amerikkalaisviljelijöitä vastaan.

Perdue ei usko, että presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping löytävät sopua kauppakiistoihin, kun he tapaavat tässä kuussa G20-kokouksessa Japanissa. Hän kuitenkin kertoi olevansa toiveikas sen suhteen, että maat saisivat kauppasopimuksen aikaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Ministeri ei lupaa uusia tukiaisia viljelijöille vuonna 2020

Viime kuussa Trumpin hallinto julkisti 16 miljardin dollarin tukiaiset viljelijöille, jotka ovat joutuneet taloudelliseen ahdinkoon pitkittyneen kauppakiistan vuoksi. Kyseessä oli jo toinen tukiaiskierros maatalouteen – kesällä 2018 kesänä Trumpin hallinto ilmoitti 12 miljardin dollarin tuesta viljelijöille.

Trump on toistuvasti kutsunut ahdinkoon joutuneita amerikkalaisviljelijöitä ”patriooteiksi” kauppasodassa, näin muun muassa presidentin toukokuussa julkaisemassa tviitissä:

Moni arvostelija on kuitenkin muistuttanut, ettei viljelijöiden nimittäminen patriooteiksi maksa heidän laskujaan. Maatalousministeri Perdue myönsi CNN:n haastelussa, että tämä on asian laita.

– Olen sanonut presidentille, ja presidentti ymmärtää, ettei laskuja voi maksaa patriotismilla. Tiedämme, että hän epäilemättä on tietoinen tästä. Sen vuoksi hän yrittää korvata kaupan häiriöiden viljelijöille aiheuttamaa vahinkoa markkinahelpotuksille, toteaa Perdue.

Trumpin hallinnon toukukuussa lupaamia tukiaisia ryhdytään maksamaan viljelijöille tämän kesän aikana. Uusia tukiaisia ensi vuodeksi viljelijöiden ei kannata maatalousministerin mukaan odotella ainakaan toistaiseksi.

– En aio luvata mitään vuodeksi 2020, sanoi Perdue.

Lisää aiheesta:

.
.