Hyppää sisältöön

Tanskan maahanmuuttopolitiikassa suunnanmuutos – uusi hallitus pehmentää tiukkaa linjaa, suunnitelma karkotussaaresta roskakoriin

Sosiaalidemokraattien vähemmistöhallituksen myötä Tanska ryhtyy taas integroimaan turvapaikanhakijoita ja palauttaa leikatut tuet. SDP vakuuttaa silti linjan olevan jatkossakin tiukka.

Sosialistisen kansanpuolueen Pia Olsen Dyhr, Yhtenäisyyslistan Pernille Skipper, sosiaalidemokraattien Mette Frederiksen ja Radikaali Venstren Morten Østergaard kertoivat uuden hallituksen ohjelmasta hieman ennen puoltayötä tiistaina. Kuva: Mads Claus Rasmussen / EPA

Myöhään tiistaina syntynyt Tanskan uusi hallitus tekee suunnanmuutoksen Tanskan pohjoismaisessa mittakaavassa äärimmäisen tiukkaan maahanmuuttopolitiikkaan. Kolmen pienemmän puolueen tukema sosiaalidemokraattien hallitus aikoo perua tai lieventää useita edellisen porvarihallituksen tekemiä maahanmuuttopolitiikan kiristyksiä.

Lievennykset ovat kesäkuun alun kansankäräjävaaleissa kannatustaan kasvattaneiden pienempien puolueiden vaatimuksia sosiaalidemokraattien yksin muodostaman uuden hallituksen tukemiseksi. Punavihreän Yhtenäisyyslistan, sosiaaliliberaalin Radikaali Venstren ja Sosialistisen kansanpuolueen tuen myötä sosiaalidemokraattien hallituksen takana on 91 kansanedustajaa, eli enemmistö 179-paikkaisessa parlamentissa.

Uuden hallituksen myötä Tanska ryhtyy jälleen integroimaan maahanmuuttajia riippumatta siitä, kuinka kauan nämä ovat Tanskassa. Tanska ehti jo käytännössä lopettaa turvapaikanhakijoiden integroimisen toiveenaan näiden mahdollisimman nopea kotiuttaminen. Uusi hallitus lupaa palauttaa myös integraatiotuen, jota edellinen hallitus leikkasi.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden lapsiperheiden huonoilla asuinoloilla kohua herättänyt Sjælsmarkin keskus suljetaan.

Tanska ryhtyy tauon jälkeen taas vastaanottamaan kiintiöpakolaisia, mutta uusi hallitus ei kerro pakolaiskiintiön suuruutta. Kiintiöpakolaisten vastaanotossa aiotaan keskittyä naisiin ja lapsiin. Edellinen hallitus lopetti kiintiöpakolaisten vastaanoton kokonaan. Uusi hallitus myös helpottaa työperäistä maahanmuuttoa.

SDP vakuuttaa linjan olevan jatkossakin tiukka

Tiukan maahanmuuttopolitiikan säilyttämisellä vaaleissa kampanjoineiden sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Mette Frederiksen painottaa useista lievennyksistä huolimatta Tanskan noudattavan edelleen tiukkaa linjaa.

– Painopiste on edelleen kotiuttamisessa ja tilapäisyydessä. Kun olet pakolainen ja tulet Tanskaan, voit saada meiltä suojelua, mutta kun rauha on tullut, sinun täytyy palata kotiin, Frederiksen totesi Jyllands-Postenin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Muita hallituksen lupauksia ovat esimerkiksi Tanskan kasvihuonekaasupäästöjen leikkaaminen 70 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, tuloerojen kaventaminen ja päiväkotien henkilöstömitoituksesta säätäminen. Uudistusten rahoittamisesta ei hallitusohjelmassa kerrota tarkasti. Hallituksen suunnitelmista kertovat muun muassa Tanskan yleisradioyhtiö DR (siirryt toiseen palveluun) ja Politiken-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Pääministeriksi nouseva sosiaalidemokraattien Mette Frederiksen ja hallituksen tukipuolueiden puheenjohtajat Sosialistisen kansanpuolueen Pia Olsen Dyhr, Yhtenäisyyslistan Pernille Skipper ja Radikaali Venstren Morten Østergaard kertoivat uuden hallituksen ohjelmasta hieman ennen puoltayötä tiistaina.

Maahanmuuttopolitiikan pehmentämistä vaatineet Radikaali Venstre ja Sosialistinen kansanpuolue kaksinkertaistivat paikkamääränsä kesäkuun alun vaaleissa. Tanskan poliittista keskustelua pitkään hallinnut ja muutkin suuret puolueet maahanmuuttopolitiikan rajuihin kiristyksiin yllyttänyt maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue sen sijaan koki vaaleissa rökäletappion. Puolue menetti 21 paikkaa ja sai vain 16 paikkaa.

Lisää aiheesta:

.
.