1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Ilmastohuoli ei muutu valmiudeksi tinkiä elintasosta – Eva: Suomalaiset aiempaa vähemmän halukkaita tekemään uhrauksia ympäristön hyväksi

Vain joka viides suomalainen karsisi elintasoaan, jos muut eivät sitoudu samaan.

Evan mukaan raja elintason alentamisessa tulee monille vastaan autoilun ja lihansyönnin karsimisessa. Kuva: Esko Jämsä / AOP

Huoli ja vilkas keskustelu ilmastonmuutoksesta ei näytä kanavoituvan valmiudeksi tehdä uhrauksia ympäristön hyväksi.

Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten valmius tinkiä elintasostaan ympäristön suojelemiseksi on alhaisempi kuin kymmenen vuotta sitten.

– Kevään eduskuntavaalien keskusteluissa etenkin ilmastopolitiikka sai suuren huomion. Siihen nähden on yllättävää, että valmiudessa tinkiä omasta elintasosta ei ole tapahtunut kasvua, Evan toimituspäällikkö Sami Metelinen sanoo tiedotteessa.

Metelisen mukaan raja elintason alentamisessa tulee monille vastaan autoilun ja lihansyönnin karsimisessa. Energiankäytön ja kulutuksen vähentäminen sen sijaan sopii enemmistölle.

Kyselyssä vastaajat ottivat kantaa väitteeseen, jonka mukaan "saaste- ja ympäristöongelmien vähentämiseksi olen valmis tinkimään omasta elintasostani". Samaa mieltä väitteen kanssa oli 55 prosenttia suomalaisista. Osuus on pysynyt ennallaan edelliseen, vuonna 2014 toteutettuun mittaukseen verrattuna.

Korkeimmillaan valmius elintasosta tinkimiseen on ollut vuonna 1992. Tuolloin väitteen kanssa samaa mieltä oli kolme neljästä suomalaisesta.

Myös talouden suhdanteet vaikuttavat ihmisten ympäristöasenteisiin. Kuva: AOP

Yksin ei haluta luopua elintasosta, myös suhdanteet vaikuttavat

Kyselyn mukaan kansalaisille on tärkeää, että he eivät jää elintottumuksien muuttamisessa yksin. 61 prosenttia yhtyy väittämään, jonka mukaan ”olisin valmis tekemään ilmastotekoja, jos saisin varmuuden siitä, että myös muut kansalaiset ryhtyvät niihin”. Vain 18 prosenttia olisi valmis ilmastotekoihin riippumatta siitä, mitä muut tekevät.

Evan mukaan vuodesta 1984 julkaistu arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että myös talouden suhdanteet vaikuttavat ihmisten ympäristöasenteisiin. Mitä pidempään noususuhdanne kestää, sitä pienemmäksi muodostuu talouskasvun arvostus ja sitä suuremmaksi kasvaa huoli ympäristöstä.

Tämänvuotisessa kyselyssä nousukauden asennekehitystä ei ole nähtävissä. Evassa arvioidaan, että tulos voi johtua nousukautta edeltäneestä pitkästä taantumasta.

Toinen selitys sille, että viime vuosina voimistunut huoli ympäristöstä ei näy suomalaisten asenteissa, on Evan mukaan mielipiteiden kärjistyminen. Eri mieltä väitteen kanssa oli 23 prosenttia suomalaisista.

Tulokset perustuvat 2 059 henkilön tammi-helmikuussa antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen verkkokyselyllä ja painotettu edustamaan 18–70-vuotiasta väestöä.

Eva on elinkeinoelämän ajatuspaja, joka tuottaa tietoa ja näkökulmia julkiseen keskusteluun.