Poliisi etsi aseistetuiksi epäiltyjä varkaita yli viisi tuntia – aseita ei lopulta ollutkaan

Poliisi sai tiistaina aamupäivällä hälytyksen Kouvolassa käynnissä olevasta asuntomurrosta. Ihmisiä kehotettiin välttämään alueella liikkumista etsintäoperaation aikana.

poliisi
Poliisi.
Tiina Jutila / Yle

Kaakkois-Suomen poliisi etsi tiistaina Kouvolan Uimilassa asuntomurrosta epäiltyjä varkaita yli viisi tuntia.

Poliisi kertoo epäilleensä varkaiden saaneen asunnosta haltuunsa ampuma-aseita, minkä vuoksi tekijöiden epäiltiin olevan aseistettuja.

Asunnon omistajan ja hänen naapurinsa nopean toiminnan ansiosta epäillyt eivät kuitenkaan ehtineet saada aseita haltuunsa. Aseita säilytettiin asunnossa asianmukaisessa asekaapissa, johon oli poliisin mukaan yritetty murtautua.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomissario Matti Raivikko kertoo, että asekaappi päästiin tarkastamaan, kun omistaja tuli paikalle.

– Asekaapissa oli murtojälkiä. Kaappi saatiin asunnon omistajan avustuksella auki ja voitiin todeta, että kaikki aseet olivat vielä siellä. Asunnon lattialla oli tyhjiä asepusseja ja tästä epäily, että aseita olisi saatu haltuun.

Poliisi sai ilmoituksen käynnissä olevasta asuntomurrosta tiistaina aamupäivällä. Asunnon omistaja oli saanut puhelimeensa hälytyksen murrosta ja pyytänyt naapuriaan käymään katsomassa tilannetta. Kaksi miestä juoksi pois paikalta, kun naapuri ehti paikalle.

Naapuri ilmoitti asiasta poliisille. Hän oli myös seurannut pakenevia miehiä hetken, mutta kadottanut näköyhteyden, kun epäillyt juoksivat metsään.

Paikalle lähti useita partioita sekä Kaakkois-Suomen että Hämeen poliisista. Epäiltyjä jäljestettiin poliisikoirien avulla ja paikalle hälytettiin myös poliisin vaativiin tilanteisiin erikoistunut ryhmä.

Raivikon mukaan alueella, jossa etsintää tehtiin, on sankkaa metsää ja vesistöä.

– Sinne on sinänsä helpompi piiloutua. Ilmeisesti tekijät olivat myös aika pahasti kastuneita. Ilmeisesti he olivat uimalla koittaneet vähän karistaa koiraakin perästään.

Poliisi sai laajamittaisessa etsintäoperaatiossa kiinni kaksi rikoksesta epäiltyä. Epäillyistä tekijöistä toinen jäi kiinni puolen päivän jälkeen ja toinen puoli neljän jälkeen iltapäivällä.

Kiinniotetut vietiin Kouvolan poliisiasemalle. Poliisi epäilee, että pakomatkan aikana epäillyt murtautuivat myös tyhjänä olleeseen mökkiin.

Poliisi tutkii asiaa kahtena törkeän varkauden yrityksenä ja törkeän ampuma-aserikoksen yrityksenä.

Juttua muokattu 26.6.2019 klo 12.33: Lisätty tutkinnanjohtajan kommentit ja tieto epäiltyjen kiinniottoajasta.