Ilmajohtoja kerätään pois sähkökatkojen estämiseksi – Elenian maakaapelointiurakka on edennyt Hämeessä puoliväliin

Energiayhtiöt parantavat eri keinoin sähköverkkojen säävarmuutta. Elenia on todennut maakaapeloinnin olevan järkevin vaihtoehto.

sähköverkot
Kaivuri kaivaa maata metsässä
Sähkökaapelia kaivetaan tänä kesänä maahan muun muassa Heinolan Vierumäellä.Sini Ojanperä / Yle

Energiayhtiöt remontoivat edelleen maaseudun sähköverkkoja kestämään paremmin myrskyjä. Elenia vaihtaa Hämeessä ilmajohtoja maakaapeliin tänä vuonna kaikkiaan noin 750 kilometrin verran. Yhtiön sähkölinjoista noin puolet kulkee nyt maan alla.

Tavoitteena on, että vuonna 2028 Elenian sähköverkosta on maakaapeloitu säävarmaksi 75 prosenttia. Muutos maksaa kymmeniä miljoonia euroja.

Elenian verkkojohtaja Jorma Myllymäki vakuuttaa, että työt tehdään mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Säävarmuutta voidaan lisätä myös muilla keinoilla, mutta Myllymäen mukaan maakaapelointi on pitkällä tähtäimellä paras vaihtoehto korkeasta hinnastaan huolimatta. Elenia teki päätöksen maakaapeloinnista jo vuonna 2009.

– Elinkaarikustannuksina maakaapeli on erittäin kilpailukykyinen ilmaverkkoon verrattuna, ja se on paljon toimitusvarmempi. Kun yhteiskunta digitalisoituu ja sähköistyy, tämä on varmasti sellainen ratkaisu, joka kestää myös tulevaisuuteen, Myllymäki toteaa.

Kaivutöitä tehdään ympäri vuoden. Talviaikaan painopiste on ilmajohtojen pois keräämisessä, syksy, kevät ja kesä ovat parempaa aikaa maan möyrimiselle.

Sähkö- ja puhelinlinjaa metsässä
Metsässä puut taipuvat herkästi lumen painosta sähkölinjojen päälle. Sini Ojanperä / Yle

Urakkaa Elenialle tekee Verkonrakentaja Wire. Osa töistä tehdään metsän keskellä tai pelloilla, mutta joskus työmaa osuu asutuksen lähelle. Työnjohtaja Teemu Roiskon mukaan asukkaihin ollaan yhteydessä ja heidän kanssaan käydään läpi, missä kaivetaan.

– Pyrimme siihen, että paikat jäävät parempaan kuntoon kuin, missä ne olivat ennen kuin tulimme sinne, Roisko sanoo.

Joskus vahinkoja sattuu, mutta jos esimerkiksi pihapensas vahingoittuu kaivuissa, urakoitsija tuo tilalle uuden.

Kaivantoja hyödynnetään muuhunkin kuin sähköjen vetämiseen. Esimerkiksi Vierumäellä sähkökaapelin kaveriksi asetellaan myös telekaapelia.