Ely-keskus linjasi: Malmin lentoaseman kulttuuriympäristö suojataan kaavassa, ei tarvetta rakennusperintölaille

Päätöksen mukaan Malmin lentoaseman kulttuurilliset arvot turvataan asemakaavoituksen keinoin. Käytännössä suojelua saavat alueen arvokkaat rakennukset.

Malmin lentokenttä
Helsinki-Malmin lentoasema.
Malmin lentokentän terminaalirakennus on vuodelta 1938 ja sen suunnittelivat Dag Englund ja Vera Rosendahl.Derrick Frilund / Yle

Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus on antanut toistamiseen suojelupäätöksen Malmin lentoasemalle. Ely-keskus joutui täydentämään aiempaa kannanottoaan ympäristöministeriön vaatimuksesta. Elyn mukaan aluetta ei ole tarpeen suojella rakennusperintölain perusteella. Ministeriö halusi kuulla tarkemmat perustelut päätöksen taustoista.

Helsingin kaupunki on suunnitellut Malmin lentokentän alueelle 25 000 asukkaan uutta kaupunginosaa. Ely-keskuksen mukaan lentokentän arvokkaat rakennukset sekä lennonjohtotornin, sääaseman ja lennonvalmisteluhuoneen tilojen säilyttäminen nykyisessä asussaan on turvattu asemakaavoituksen avulla.

– Siinä on valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, mitkä turvaavat valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön säilymisen. Ne ovat jo maakuntakaavassa ja yleiskaavassa. Helsingin uusi yleiskaava ohjaa maankäyttöä, ja ne on jo sitä kautta turvattu, sanoo ylitarkastaja Henrik Wager Uudenmaan Ely-keskuksesta.

Myös alueen muuta arvoa pyritään säilyttämään mahdollisuuksien mukaan.

– Siellä on paljon puistoalueita, niissä säilytetään muistumia kiitoteistä ja avoimista maisema-alueista.

Ely-keskuksen päätös on valituskelpoinen 30 päivän ajan. Mahdolliset valitukset käsittelee ympäristöministeriö.

Lue myös:

Ely-keskus laatii uuden päätöksen Malmin lentoasemasta – "saattaa se syksyynkin mennä"

Malmin lentokentässä taas uusi käänne: suojelu palautettiin käsittelyyn – Helsingin mielestä mikään ei ole "varsinaisesti muuttunut"