1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kyberhyökkäys

Hyvinvointiyhtymä aikoo irrottautua Lahden verkosta lopullisesti

Kahden viikon takainen kyberhyökkäys aiheuttaa edelleen ongelmia sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Kyberhyökkäys
Sairaalapäivystyksen sisäänkäynti
Yhtymän tietoon ei ole tullut vakavia potilasvahinkoja tai läheltä piti -vaaratilanteita, jotka liittyisivät tietojärjestelmäongelmiin.Sini Ojanperä / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä aikoo irrottautua loppullisesti Lahden kaupungin verkosta. Irrottautumista valmistellaan samaan aikaan, kun järjestelmiä korjataan ja verkkoympäristön suojausta tehostetaan.

Kaksi viikkoa sitten Lahden kaupungin verkossa havaittu kyberhyökkäys aiheuttaa edelleen ongelmia hyvinvointiyhtymässä.

Monissa yksiköissä työ on tällä hetkellä tavanomaista hitaampaa, sillä asiakastietoja voidaan käsitellä vain osassa työasemia ja tietoja täytyy kirjata käsin. Yhtymästä ei osata vielä sanoa, kuinka kauan tilanne jatkuu.

Esimerkikisi yhtymän sosiaalipalveluissa on jouduttu käyttämään poikkeusjärjestelyjä, jotta välttämättömät tehtävät on saatu tehtyä. Poikkeusjärjestelyjä on vaatinut muun muassa sosiaalietuuksien, kuten toimeentulotuen ja omaishoitajien palkkioiden maksaminen.

Hammashoitoon ei saa uusia aikoja Lahdessa

Lahden hammashoitoloihin ei saa tällä hetkellä varattua uusia aikoja, mutta jo varatut ajat on pystytty pitämään. Hoitotoimenpiteitä kuitenkin rajoittaa se, ettei hammas- ja leukakuvantaminen toimi.

Hyvinvointiyhtymästä kerrotaan, että terveyskeskusten puhelinpalvelua on vahvistettu, mutta palveluissa voi olla edelleen ruuhkaa. Soittopyyntöjä välittävä takaisinsoittojärjestelmä ei tällä hetkellä ole toiminnassa.

Muilta osin terveysasemilla pystytään hoitamaan kiireelliset ja ajanvarauspotilaat. Myös uusia aikoja on saatu annettua lähes normaali määrä.

Lue seuraavaksi