Åbo Akademille miljoonan euron rahoitus – perustaa uuden professuurin vanhustenhuollon kehittämiseksi

Noin miljoonan euron rahoituksen myöntää Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiö.

Arkistokuva Åbo Akademista. Kuva: Linus Hoffman/Yle

Turkulainen yliopisto Åbo Akademi saa merkittävän, miljoonan euron rahoituksen uuden professuurin perustamiseksi.

Åbo Akademi perustaa uuden ikääntyneiden hoidon tutkimukseen keskittyvän professuurin vanhustenhuollon kehittämiseksi. Kyseessä on alan ensimmäinen ruotsinkielinen professuuri Suomessa.

Gerontologisen hoidon professorin vastuualueisiin lukeutuvat Åbo Akademin mukaan koulutusten kehittäminen kandidaatti-, maisteri- ja jatkokoulutustasoilla sekä erityisesti Turun alueelle painottuva gerontologista hoitotyötä koskeva tutkimus, jonka tuloksia voidaan soveltaa myös muun ruotsinkielisen väestön keskuudessa Suomessa.

– Resurssien ja osaavan työvoiman puute on tällä hetkellä vanhustenhuollon suuri haaste Suomessa. Uskomme, että uuden professuurin myötä voimme kehittää gerontologisen hoidon osaamista ja tutkimusta ja sitä kautta parantaa vanhustenhuollon laatua sekä lisätä vanhustyön houkuttavuutta, sanoo Åbo Akademin hoitotieteen professori Lisbeth Fagerström tiedotteessa.

Noin miljoonan euron rahoituksen myöntää Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiö. Rahoitus kattaa Åbo Akademin mukaan seuraavat kymmenen vuotta.

– Olemme erittäin kiitollisia ja iloisia siitä, että saamme mahdollisuuden nostaa esiin gerontologian merkityksen tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Åbo Akademi haluaa koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatioiden kautta vaikuttaa terveyttä edistävän ja sairauksia ehkäisevän vanhustenhuollon kehitykseen, sanoo Åbo Akademin rehtori Mikko Hupa tiedotteessa.