Uudenlaiset pistokokeet myyntikojuille todistavat: suomalaisena myyty mansikka saattaakin olla ulkomaalaista

Torien mansikkamyyntiä ratsataan uudella menetelmällä, joka paljastaa väärentäjät.

Terveystarkastaja Sari Johnsson Lahden elintarvikevalvonnasta työssään. Tällä mansikkakojulla kaikki asiat olivat kunnossa. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Suomalaisena myyty mansikka ei välttämättä ole kotimaista marjaa. Elintarvikevalvonta kiinnittää aiempaa enemmän huomiota kotimaisena myytyjen mansikoiden alkuperään. Uuden menetelmän ansiosta mansikan alkuperä pystytään selvittämään yksinkertaisella laboratoriokokeilla.

Kuluttajan on vaikea itse tunnistaa mansikan alkuperää, mutta hinta ja epäilyttävä markkinointi voi viitata epärehelliseen myyntiin, jossa ulkomaista mansikkaa markkinoidaan kotimaisena.

Uutta menetelmää Lahdessa ja Helsingissä. Lahden elintarvikevalvonta otti viime kesänä mansikkanäytteitä yli 20 myyntipaikalta Lahdessa. Otokset olivat pieniä, mutta viesti on selvä: kotimaisena myyty mansikka ei sitä välttämättä ole.

– Noin viidennes pistokokeista oli sellaisia, joissa alkuperää ei pystytty luotettavasti varmentamaan kotimaiseksi, kertoo terveystarkastaja Sari Johnsson Lahden elintarvikevalvonnasta.

Lahden elintarvikevalvonta on valmistautunut ottamaan näytteitä myös tänä kesänä.

Mansikkaa myynnissä Lahden Kauppatorilla. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Isotoopit ja hivenaineet paljastavat totuuden

Luonnonvarakeskus ja Ruokavirasto ovat kehittäneet menetelmän suomalaisen mansikan alkuperän varmistamiseksi, kertoi Yle aiemmin. Virastot koostivat viime kesänä mansikan isotooppisuhteiden ja hivenaineiden pitoisuuksista tietokannan ja loivat suomalaisen mansikan profiilin.

Tietokannan avulla voidaan analysoida mansikoiden alkuperä ja paljastaa valheellisesti kotimaisena myytävät marjat.

STT kertoi maanantaina, että kuntaviranomaiset ovat saaneet menetelmän käyttöönsä ja voivat ottaa mansikkanäytteitä kauppapaikoilta. Näytteitä voidaan jo verrata Puolassa ja Ruotsissa tuotettuihin marjoihin ja tänä vuonna vertailu laajenee virolaisiin mansikoihin.

Ruokaviraston yksikönjohtaja Janne Nieminen sanoo, että menetelmällä voitaisiin varmistaa myös muiden torimarjojen alkuperä.

– Näyttää siltä, että samaa menetelmää voi käyttää luonnonmarjoille, kuten mustikalle. Myös sienille. On aika paljon tuotteita, joissa alkuperällä on vaikutusta hintaan. Suomalaiset haluavat ostaa kotimaista.