1. yle.fi
  2. Uutiset

Taiteilijat ottavat kantaa Saimaan järviluonnon puolesta

Heinäveden kaivoshanke näkyy kesäteatterissa ja musiikkitapahtumassa.

taide
Ilmakuva Heinäveden kirkosta kesäkuussa 2019.
Useat musiikkipäivien konsertit järjestetään Heinäveden kirkossa. Esa Huuhko / Yle

Heinäveden kaivoshanke näkyy ja kuuluu alueen kulttuurielämässä tänä kesänä. Vaikka Aitolammelle suunniteltu grafiittikaivoshanke on laitettu jäihin kovan vastustuksen vuoksi, on se innoittanut taiteilijoita. Esimerkiksi tänään alkavien Heinäveden musiikkipäivien teemana on luonto ja vesi, ja kokonaisia konsertteja on pyhitetty aiheelle.

– Me halutaan osaltamme herättää keskustelua ja ajatusta siitä, että mitä me tehdään, kun me tuhoaan tätä kaikista arvokkainta pääomaa mikä meillä on Suomessa, Heinäveden musiikkipäivien taiteellinen johtaja Erkki Lasonpalo sanoo.

Luontoarvoista tuli kuuma peruna Heinävedellä viime kesänä, kun brittiyhtiö suunnitteli grafiittikaivoksen perustamista Heinäveden Aitolammelle vain kivenheiton päähän Saimaasta. Kaivos sai kovaa vastustusta osakseen myös Heinäveden ulkopuolella ja kulttuuriväki (siirryt toiseen palveluun)(ProHeinävesi) Jasper Pääkkösestä Krista Kososeen nousi puhumaan puhtaiden vesien puolesta.

– Muusikkona täytyy sanoa, että luonnolla on suuri merkitys taiteeseen. Luonto on inspiroinut meidän säveltäjiä vuosisatoja ihan tähän päivään saakka, ja luonnon äärellä ollaan monessa teoksessa, sopraano Helena Juntunen toteaa.

Kaivoshanke monimutkaisuudessaan innosti myös Saimaan teatterin näyttelijöitä. Itä-Suomea kesän ajan kiertävän ryhmän esitys Saimaan demokraattinen tasavalta käsittelee kuntapolitiikkaa, keskustelun vaikeutta ja taistelua ympäristönsuojelun puolesta.

– Me halutaan jollain tavalla herätellä ajatuksia ja mahdollisesti herätellä ihmisiä hakemaan tietoa tästä kaivosasiasta, mikä on tosi monimutkainen. Sitten toki nämä luontoarvot ovat meidän lähtökohtana myös, sanoo Saimaan teatterin näyttelijä Janna Räsänen.

Heinäveden musiikkipäivillä kantaaottavuus ei ole yksin nuorten muusikoiden harteilla. Päätöskonsertin minisinfonian puhtaan luonnon puolesta on säveltänyt itse Leif Segerstam.

– Kyllähän taiteilijat ovat ottaneet kantaa kautta aikain erinäisiin asioihin ja se on hyvä. Kun ihmiset tulevat meitä kuuntelemaan, me voidaan koettaa tehdä samalla jotain hyvää, Heinäveden musiikkipäivien taiteellinen johtaja Erkki Lasonpalo sanoo.

Lue seuraavaksi