Amos Rexissä odottaa yllätys – Matti Pellonpään muotokuva päätyi museon näyttelyyn

Amos Rexin ensimmäisessä kesänäyttelyssä on esillä viisi pohjoismaalaista taiteilijaa. Ars Fennica -taidepalkinnosta kisaavien ehdokkaiden näyttelyssä on mukana pala kaurismäkeläistä ravintolahistoriaa. Kisan voittaja julkistetaan elokuussa. Ehdokkaat ovat jutussa aakkosjärjestyksessä.

Ars Fennica

1

Petri Ala-Maunus maalaa jylhiä maisemia. History and Utopia of Landscape (2018-2019)
Petri Ala-Maunus maalaa jylhiä maisemia. History and Utopia of Landscape (2018–2019)Jussi Tiainen

Petri Ala-Maunus

Maisemamaalaus kiinnosti Petri Ala-Maunusta (s. 1970) kaikkein vähiten, kun hän mietti suuntaa uralleen. Siksi taiteilija ryhtyi maisemamaalariksi. Ala-Maunus tuli 1990-luvulla tunnetuksi auringonlaskujen kuvaajana, ja töitä innoittivat muun muassa Jehovan todistajien Vartiotorni-lehti sekä toritaide. Viime vuosina Ala-Maunus on keskittynyt jylhiin maisemiin, joissa luonto on ottanut ihmiseltä vallan.

2

Miriam Bäckström käyttää valokuvaa teoksen pohjana: Psychopath (2019).
Miriam Bäckström käyttää valokuvaa teoksen pohjana: Psychopath (2019).Jussi Tiainen

Miriam Bäckström

Ruotsalainen Miriam Bäckström (s. 1967) on valokuvataiteilija, jolla on Ars Fennica -ehdokasnäyttelyn kookkain teos. Psychopath (2019) -tekstiiliveistos roikkuu katosta, ja sen pinta on kudottu tietokoneohjatuilla kangaspuilla. Bäckström on käyttänyt koko uransa ajan erilaisia tekniikoita. Psychopath -teoksen pinta on itse asiassa venytetty valokuva helmiäisestä.

3


Ragnar Kjartanssonin kiinnostaa ihmisen tarve rakentaa omaa todellisuuttaan, Scenes From Western Culture, The Boat (2015).
Ragnar Kjartanssonin kiinnostaa ihmisen tarve rakentaa omaa todellisuuttaan, Scenes From Western Culture, The Boat (2015).Elisabet Davids

Ragnar Kjartansson

Tämänvuotiseen Ars Fennica -kisaan on löydetty kaksi islantilaistaiteilijaa. Toinen heistä, Ragnar Kjartansson (s. 1976), on kiinnostunut siitä, miten ihmiset rakentavat kaiken aikaa omaa todellisuuttaan. Kjartansson ammentaa töihinsä ideoita elokuvan historiasta, musiikista, teatterista, kirjallisuudesta ja visuaalisesta kulttuurista. Hän on tuonut Helsinkiin elävän taulun (tableau vivante).

4

Aurora Reinhardin veistos on eräälainen omakuva. Martyr (2019).
Aurora Reinhardin veistos on eräälainen omakuva. Martyr (2019). Jussi Tiainen

Aurora Reinhard

Ars Fennica -ehdokasnäyttelyn toinen suomalaistaiteilija Aurora Reinhard (s. 1975) on tutkinut töissään seksuaalista identiteettiä. Ja sitä, miten naiseutta rakennetaan esimerkiksi mainoksissa. Amos Rexissä on esillä Marttyyri-veistos, joka on tuttu renessanssitaiteesta. Reinhardille kyse on eräänlaisesta omakuvasta. Veistoksen muoto on 3D-skannaus taiteilijan omasta vartalosta.

5

Egill Sæbjörnssonin teoksen sisällä dottaa yllätys (2019).
Egill Sæbjörnssonin teoksen sisällä dottaa yllätys (2019).Jussi Tiainen

Egill Sæbjörnsson

Islantilaisella Egill Sæbjörnssonilla riittää huumorintajua. Hän herätti huomiota Venetsian biennaalissa pari vuotta sitten kuvitteellisilla peikkoystävillään. Niiden suunnittelemia luksustuotteita on ollut myynnissä helsinkiläisessä Galerie Anhavassa. Amos Rexiin Sæbjörnsson on rakentanut taiteella täytetyn huoneen, jonka nurkassa odottaa yllätys. Siellä roikkuvat Corona-baarista tutut tummanpunaiset samettiverhot. Ja niiden vieressä on muotokuva Matti Pellonpäästä, mutta miksi? Vastaus löytyy kirjasta, joka on esillä näyttelyssä.

Ars Fennican voittaja julkistetaan 21.8. Palkintosumma on 40 000 euroa.