1. yle.fi
  2. Uutiset

Kainuun sote suhtautuu positiivisesti ulkomaiseen työvoimaan – kielitaidon puute yleisin este

Kainuussa pyritään parantamaan osaavan työvoiman saatavuutta ulkomailta.

työperäinen maahanmuutto
Lääkäri avaa ruiskua muovipakkauksesta.
Kainuun sote pyrkii sovittamaan lääkärin täydennyskoulutukset ja kieliopinnot töihin sopivaksi.Derrick Frilund / Yle

Ely-keskuksen mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden oleskelulupia voidaan jatkossa puoltaa ilman erillistä työvoiman saatavuusharkintaa terveydenhoito-, ICT- ja metallialoille sekä eläinlääkäreille.

Saatavuusharkinnassa selvitetään, onko Suomessa jo saatavilla työhön sopivaa työvoimaa ennen kuin ulkomaalaiselle työntekijälle myönnetään oleskelulupa.

Saatavuusharkinnasta on jo vapautettu metsäala, toimisto- ja laitossiivoojat sekä kokit. Kainuun sotella pidetään muutosta hyvänä asiana, vaikka alan luonne ja tarkat säädökset rajoittavat ulkomaisen työvoiman käyttöä.

– Suhtaudumme tähän myönteisesti. Suomessa tullaan tarvitsemaan työntekijöitä ja työperäistä maahanmuuttoa. Tällä hetkellä meillä on jonkin verran omaehtoisesti esimerkiksi puolison perässä tulleita, kertoo Kainuun Soten johtaja Maire Ahopelto.

Esimerkiksi lääkärin koulutus voi olla Ahopellon mukaan yhtä hyvä myös EU:n ulkopuolelta tulevalla. Koulutus ja pätevyys tarkistetaan kuitenkin jokaiselta tulijalta. Erityisesti kielitaito vaikeuttaa monen ulkomaalaisen työskentelyä Kainuun sotella.

– Edellytämme suomen kielen taitoa sekä puhuttuna että kirjoitettuna. Se voi hidastaa monen töihin pääsyä, Ahopelto kertoo.

Lue seuraavaksi