1. yle.fi
  2. Uutiset

Paimion Pakurlan sillan uudisrakentaminen vaatii mittavan simpukkayhdyskunnan siirron

Alueelta on löytynyt suojeltua vuollejokisimpukkaa.

Paimio
Paimionjoki
Myös Paimionjoen yläjuoksulta on löytynyt vuollejokisimpukkaa.Yrjö Hjelt / Yle

Paimionjoesta, Pakurlan sillan läheisyydestä on löytynyt useita tuhansia simpukoita. Joukossa on myös rauhoitettua ja tiukasti suojeltua vuollejokisimpukkaa.

Varsinais-Suomen Ely-keskus teetti kartoituksen alkukesästä, sillä silta on tarkoitus uusia lähivuosina. Vuollejokisimpukoita on alustavien arvioiden perusteella 1 000 – 3 000:tta yksilöä.

Kaikkiaan kartoituksessa löytyi 10 000 – 20 000:tta simpukkaa. Kyse on viidestä eri lajista, joista uhanalaisin on vuollejokisimpukka.

Löytö merkitsee sitä, että simpukat on siirrettävä muualle ennen töiden aloitusta.

– Kaikki simpukat on tarkoitus kerätä pois. Paimionjoen vesi on niin sameaa, että lajin tunnistaminen pitää tehdä pinnalla. Vuollejokisimpukoille etsitää joesta uusi elinympäristö. Muut lajit lasketaan jokeen johonkin toiseen paikkaan vuollejokisimpukan seurannan helpottamiseksi, kertoo kartoituksen tehnyt tutkimussukeltaja Rami Laaksonen.

Simpukat kerätään sukeltamalla noin 2 500 neliömetrin laajuiselta alueelta neliömetri kerrallaan. Laaksonen arvioi, että työhän kuluu aikaa muutamia viikkoja. Uuden sillan rakentamisen on arvioitu alkavan aikaisintaan vuonna 2021.

Vuollejokisimpukkaa tavataan noin 30 suomalaisjoesta. Paimionjoessa sitä on löydetty aiemmin myös yläjuoksun suunnasta.

Lue seuraavaksi