1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Wimme Saari

Wimme Saari laulaa illalla kohuttuja virsiään kirkossa, jossa hänen konserttinsa yritettiin estää: "Veisaan omalla tyylilläni"

Saamelaisartisti Wimme Saari uskoo, että hänen musiikkiinsa kohdistuvien epäilyjen taustalla olivat vanhat perinteet.

Saamelaisartisti Wimme Saari esiintyy keskiviikkona Sippolan kirkossa. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Wimme Saari avaa ääntään Sippolan kirkon pihassa Kouvolassa. Hän joikaa pätkän virttä saameksi. Illalla hänellä on Sippolan kirkossa konsertti, joka oli vaarassa peruuntua kirkkoherran vastustuksen vuoksi.

Asiasta nousi keväällä pieni kohu, kun Anjalankosken seurakunnan kirkkoherra Eija Murto halusi estää Saaren ja jazzmuusikko Tapani Rinteen konsertin. Murto perusteli päätöstään sillä, että esitettävän musiikin tulee olla sopusoinnussa kirkossa julistettavan sanoman kanssa.

Lue lisää: Kirkkoherra esti saamelaisartistin konsertin Sippolan kirkossa – Wimme Saaren musiikki ei sopusoinnussa kirkon sanoman kanssa

Murto kuitenkin pyörsi päätöksensä ja antoi Saarelle esiintymisluvan, kun keskusteli asiasta Anjalankosken seurakuntaneuvoston jäsenten kanssa. Wimme Saari uskoo, että epäilyjen taustalla olivat vanhat perinteet.

– Joikaamista pidettiin ennen kirkollisissa piireissä pakanallisena ja syntisenä musiikkina. Vähäisillä tiedoilla tehtiin hätäinen päätös, joka korjattiin.

Wimme Saari pitää hyvänä, että kirkossa soveliaana pidetystä musiikista syntyi puhdistava keskustelu. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Useasti kirkoissa ja myös ulkomailla esiintynyt Saari kertoo unohtaneensa jo koko asian. Kohulla oli kuitenkin myös puolensa.

– Se oli puhdistava keskustelu siitä, millaista musiikkia kirkossa voi esittää. Veisaan omalla tyylilläni virsiä, mutta siinä on kaikuja joikumallista ja äänenkäytöstä joikatessa.

Lue lisää: Wimme Saari sittenkin esiintymään Sippolan kirkkoon

Saari muistuttaa, että pohjoisessa saamelaisalueilla – esimerkiksi Koutokeinossa – on veisattu 1800-luvulta lähtien eri tavalla etelässä.

– Kerran kirkkoon tuli kanttori Etelä-Norjasta. Hän soitti nuottikirjasta, mutta seurakunta veisasi ihan omalla vauhdillaan. Kanttori lopetti, ja seurakunta vielä jatkoi.