Amalgaamipaikoille jätetään lopulliset hyvästit vuoteen 2030 mennessä – suosio on perustunut kestävyyteen ja hintaan

Hammaslääkärit ovat luopuneet amalgaamista jo nyt 99-prosenttisesti.

amalgaami
Potilasta hoidetaan hammaslääkärissä.
Amalgaami on elohopeansa takia merkittävä saaste.Tiina Jutila / Yle

Hammasamalgaamin käyttö on vähentynyt Suomessa vuosi vuodelta. Tällä haavaa sitä käytetään alle yhdessä prosentissa kaikista valmistettavista hammastäytteistä. Tavoitteena on luopua hammasamalgaamin käytöstä kokonaan vuoteen 2030 mennessä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö. (siirryt toiseen palveluun)

Amalgaamia on käytetty hampaiden paikkauksessa lähes 200 vuotta. Koska amalgaamin katsotaan olevan kestävämpi ja edullisempi kuin muut paikkausmateriaalit, jotkut hammaslääkärit käyttävät sitä edelleen.

Vanhoja amalgaamitäytteitä on suomalaisten hampaissa vielä runsaasti niiden pitkäikäisyyden vuoksi.

Hammasamalgaami on elohopeansa takia merkittävä ympäristösaasteen lähde EU:ssa. Kaikki EU-maat ovat sitoutuneet sopimukseen, jonka tavoitteena on minimoida ja mahdollisuuksien mukaan poistaa kokonaan ihmisen aiheuttamat elohopeapäästöt.

Ei näyttöä terveyshaitoista

Tätä varten jokaisen EU-maan on tehtävä kansallinen suunnitelma hammasamalgaamista luopumiseks (siirryt toiseen palveluun)i ja siitä kertyneiden jätteiden keräämiseksi.

Hammasamalgaamin myrkyllisyyttä on tutkittu paljon, mutta tieteellistä näyttöä amalgaamin terveyshaitoista väestöön ei ole voitu osoittaa. Amalgaamin käytön lopettamista onkin perusteltu nimenomaan ympäristönsuojelullisista syistä.

Lue myös:

Kannattaako vanhoista amalgaamipaikoista hankkiutua eroon? – Riippuu, miltä hammaslääkäriltä kysyy

Hammasharja oli syntiä ja kansa hampaaton – hammashoidon hurja historia