Oikeustieteelliseen pääsy vaati Helsingin ja Itä-Suomen yliopistossa vähintään neljä laudaturia, Lapissa riitti yksi

Pelkällä ylioppilastodistuksella valittiin 110 opiskelijaa. Valintakokeen perusteella opiskelupaikan sai runsaat 400.

opiskelupaikka
Ylioppilaslakkeja pöydällä.
Opiskeilijoiden valinta pelkän ylioppilastodistuksen perusteella laajenee oikeustieteessäkin ensi vuonna.Kaisa Siren / AOP

Oikeustieteellinen ala on julkaissut yhteishaun tulokset (siirryt toiseen palveluun). Oikeustieteelliseen valittiin ensimmäistä kertaa yhteishaussa uusia opiskelijoita pelkän ylioppilastodistuksen perusteella.

Valituilta vaadittiin huippuluokan arvosanoja opiskelupaikan saamiseksi.

Todistusvalinnassa rima oli korkein Helsingin yliopistossa. Sisäänpääsy vaati vähintään neljä laudaturia ja yhden eximian.

Myös Itä-Suomen yliopistoon pääsy vaati neljä laudaturia ja yhden eximian.

Helsingin yliopistossa todistuksen arvosanojen perusteella laskettu alin hyväksytty pisteraja oli kuitenkin Itä-Suomea korkeampi ja korkein kaikista hakukohteista.

Helsingin yliopiston Vaasan yksikön ovat avautuivat kolmella laudaturilla ja kahdella eximialla.

Myös Turun yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan pääsemiseksi ylioppilastodistuksesta piti löytyä vähintään kolme laudaturia ja kaksi eximiaa.

Vaasassa ja Turussa alimmat hyväksytyt pisterajat olivat korkeammat kuin Itä-Suomen yliopistossa.

Lapin yliopistosta opiskelupaikka irtosi vähintään yhdellä laudaturilla ja neljällä eximialla. Pisteraja oli muita yliopistoja alempi.

Joka viides sai paikan todistuksella

Todistusten perusteella valittiin 20 prosenttia oikeustieteellisen alan suomenkielisen koulutuksen uusista opiskelijoista eli yhteensä 110.

Helsingin yliopistoon heistä valittiin 35, Lapin ja Turun yliopistoon kumpaankin 30, Itä-Suomen yliopistoon 10 ja Vaasaan 5.

Opiskelupaikoista 80 prosenttia täytettiin valintakokeen perusteella. Koepisteillä valittiin 413 hakijaa.

Pisterajat olivat korkeimmat Helsingin ja Turun yliopistoissa. Lopulliset pisterajat julkaistaan elokuussa.

Eniten ensisijaisia hakijoita oli Helsinkiin, noin 3 000. Yhteishaussa oli mahdollista hakea kaikkiin hakukohteisiin samalla kertaa. Hakijoita oli yhteensä 6 000.

Pisteitä kertyi viidestä arvosanasta

Hakijat saivat ylioppilastutkinnosta pisteitä (siirryt toiseen palveluun) viiden kirjoitetun aineen perusteella. Kaikilta huomioitiin äidinkieli ja lisäksi neljä muuta parhaat pisteet antavaa arvosanaa.

Äidinkielen jälkeen eniten pisteitä kertyi kahdesta parhaat pisteet tuottavasta pitkän oppimäärän kokeesta. Käytännössä huomioitiin yksi pitkä kieli ja pitkä matematiikka tai kaksi pitkää kieltä.

Jos hakijoilla oli sama pistemäärä, opiskelupaikan saamisen ratkaisi ensisijaisesti äidinkielen arvosana ja sen jälkeen matematiikan, pitkän kielen, mahdollisen muun kielen ja viimeisenä ainereaalin arvosana.

Todistusvalinta laajenee ensi vuonna

Ensi vuonna todistusvalinta laajenee. Opiskelupaikoista 40 prosenttia täytetään ylioppilastodistusten ja 60 prosenttia valintakokeen perusteella.

Arvosanojen pisteytys muuttuu ensi keväänä oikeustieteissäkin yliopistojen hyväksymän uuden pistetystaulukon mukaiseksi.

Yksittäisistä arvosanoista eniten pisteitä saa pitkästä matematiikasta.

Lue myös:

Suunnitteletko hakevasi yliopistoon? Katso, millä aloilla hyödyt matematiikasta ja mihin et pääse ilman sitä

Elli Abrahamsson tähtää maan halutuimpaan kauppakorkeakouluun kuten tuhannet muutkin: "Niin iso määrä, että on vaikea käsittää" – Katso korkeakouluhaun 600 suosituinta opiskelupaikkaa

Katso Ylen koneesta, mihin yliopistoon kotiseudultasi päästään – espoolainen Mikael Suonio päätyi oikikseen Lappiin: "Meinasin revetä liitoksista"

"Yhteiskuntaopin opiskelusta luulisi olevan juristille hyötyä" – oikeustieteen todistusvalinta herättää hämmennystä

Yo-todistuksella suoraan unelma-alalle – Katso aineet ja arvosanat, joilla keräät pisteet oikikseen, lääkikseen ja kauppikseen vuonna 2020