Jäänmurtaja Nordica lipui uuteen kotilaituriinsa Kotkaan: "Meillä sattui olemaan sopiva laituri tyhjän panttina"

Jäänmurtajat Nordica ja Fennica siirtyvät Kotkaan Raumalta. Kuuden muun jäänmurtajan kotisatama on Helsinki.

jäänmurtajat
Nordica-jäänmurtaja.
Nordica-jäänmurtajan käyttö jatkuu todennäköisesti talvella.Tiina Karppi / Yle

Kotkan Pikku-Hietaseen saapui keskiviikkoaamuna komea näky: jäänmurtaja Nordica. Aluksella oli takanaan kahden päivän pituinen muuttomatka Raumalta Kotkaan.

– Matkasimme tänne Ahvenanmeren ja Suomenlahden kautta. Keli oli hyvä ja kesäinen, eikä mitään ongelmia ilmennyt, kertoo Nordican päällikkö Hanna Kujala.

Nordican lisäksi tänä kesänä Kotkaan muuttaa vielä toinenkin Arctian omistama jäänmurtaja, Fennica. Sen on tarkoitus siirtyä Kotkaan heinäkuun loppuun mennessä.

Jäänmurtaja Nordica.
Nordica on ollut käytössä 25 vuotta.Tiina Karppi / Yle

Molemmat jäänmurtajat pysyvät Kotka Marine Oy:n laiturissa ainakin toistaiseksi.

– Näille monitoimimurtajille etsittiin paikkaa, jossa ne voisivat olla pidempään ja jossa niille voisi tehdä erilaisia huoltotoimenpiteitä. Meillä sattui olemaan sopiva laituri tyhjän panttina. Tavoitteena on pitkäjänteinen yhteistyö, Kotka Marine Oy:n toimitusjohtaja Kalle Sundberg kertoo.

Jäänmurtajat sijoittuvat Suomen suurimman yleis- ja vientisataman alueelle.

– Jäänmurtajat tuovat mukanaan toiminta- ja huoltovarmuutta, mutta myös roppakaupalla positiivista imagoa, Hamina-Kotkan Sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski kommentoi siirtoa aiemmin keväällä.

Kotka Marine Oy:n toimitusjohtaja Kalle Sundberg.
Kotka Marine Oy:n toimitusjohtaja Kalle Sundberg on kuullut paljon positiivista palautetta jäänmurtajien sijoittamisesta Kotkaan.Tiina Karppi / Yle

Työt jatkuvat talvella

Arctialla on Suomessa yhteensä kahdeksan jäänmurtajaa, joista kuusi pitää tukikohtaansa Katajanokalla Helsingissä. Kotkaan muuttava Nordica on vuonna 1994 rakennettu monitoimimurtaja.

– Nordica pystyy tekemään töitä kesäolosuhteissa ja avovedessä toisin kuten perinteisemmät jäänmurtajat, jotka on tarkoitettu puhtaasti jääolosuhteisiin, aluksen päällikkö Hanna Kujala kertoo.

Hanna Kujala.
Jäänmurtajan päällikkö Hanna Kujala on kokenut merenkävijä. Tiina Karppi / Yle

Tänä kesänä Nordicalle on luvassa levähdystauko.

– Näillä näkymin alukselle ei ole mitään kesätöitä. Tammikuussa lähdemme jäänmurtoon tarpeen mukaan, Kujala sanoo.

Kotkaan jäänmurtaja on toivotettu lämpimästi tervetulleeksi.

– Olen kuullut monta kommenttia, että nämä jäänmurtajat kuuluvat nimenomaan tänne Kotkaan. Onhan kyseessä merikaupunki, minne ne sopivat kuin nenä päähän, Kotka Marine Oy:n toimitusjohtaja Kalle Sundberg sanoo.