1. yle.fi
  2. Uutiset

Professori arvostelee Suomen asennetta Isis-äitien lapsia kohtaan: "En osaa pitää kymmentä naista kauhean suurena vaarana Suomen turvallisuudelle"

Matti Rimpelän mukaan "paholaisen pentuina" pidettyjä punaorpojakin kohdeltiin sata vuotta sitten paremmin kuin nyt Syyriaan vietyjä lapsia.

lapsen oikeudet
ISIS-leiriltä Syyriassa suomalaisnaisia.
Yle vieraili ensimmäisenä suomalaismediana al-Holin Isis-leirillä Syyriassa. Yle

Terveystieteiden emeritusprofessori Matti Rimpelä arvostelee voimakkaasti Suomen suhtautumista Isis-äitejä ja heidän lapsiaan kohtaan.

Al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa on Ylen tietojen mukaan 11 suomalaista naista ja 33 lasta. Hallituksen on tarkoitus päättää pian, mitä leirillä oleville naisille ja lapsille tehdään. Monet maat ovat hakeneet lapsia turvaan.

Matti Rimpelä vertaa asennetta sadan vuoden takaiseen Suomeen, kun maassa keskusteltiin punaorvoista. Rimpelä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entinen tutkimusprofessori.

Lahdessa vangittuja naiskaartilaisia toukokuussa 1918.
Lahdessa vangittuja naiskaartilaisia toukokuussa 1918. Sotilaslääketieteen museo

– Hyvin samantyyppinen keskustelu käytiin vuonna 1918 eli heti Suomen itsenäistymisen jälkeen. Silloin teemana olivat lapset, joiden vanhemmat olivat taistelleet punaisten puolella ja erityisesti äidit, jotka olivat mukana punaisten aseellisessa toiminnassa.

Rimpelän mukaan sata vuotta sitten pohdittiin, mitä ihmettä "paholaisen pennuille" tehdään. Nyt käytetään yhtä kovaa kieltä. Rimpelän mukaan yhteistä on viholliskuvan muokkaaminen ja voimakas, tunnevaltainen moraalinen paniikki.

Eri mittakaava, paljon yhteistä

Suojelupoliisi Supo on pitänyt todennäköisenä, että Syyriasta al-Holin leiriltä palaavat ihmiset lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa. Sisällissodan jälkeen Suomessa pelättiin, että punaisten puolella olleet naiset tartuttavat vihan lapsiinsa.

Lapsi
Lapsi al-Holin leirissä 23. toukokuuta.Antti Kuronen / Yle

Yhteistä tilanteissa on myös se, että ihmiset ajautuvat poikkeuksellisiin tekoihin ja saattavat syyllistyä rikoksiin, vaikka heillä on lapsia.

Mittakaava on vain eri.

– Silloin näitä lapsia oli kymmeniätuhansia ja äitejä tuhansia, nyt puhutaan noin kymmenestä äidistä ja noin 30 lapsesta, Rimpelä sanoo.

Lastenoikeuksien sopimus

Sata vuotta sitten viholliskuva kohdistui enemmän äiteihin, mutta myös punaorpojen ajateltiin tarvitsevan uudelleenkasvatusta. Aika oli jopa armollisempi kuin Syyriaan ajautuneilla lapsilla nyt, Rimpelä sanoo.

– Lapsiin suhtaudutaan huomattavan välinpitämättömästi. Olisin kuvitellut, että lapset hoidetaan välittömästi pois.

Suomi on hyväksynyt jo 1990-luvun alussa YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen.

Matti Rimpelä
Matti Rimpelä on THL:n entinen tutkimusprofessori. Yle

Tamperelaisen professorin mukaan vastaavia tapauksia on varmasti tutkittu jo Suomessa ja pelisääntöjen pitäisi olla kaikkien tiedossa. Hänen mukaansa on huolestuttavaa, että lasten oikeuksien soveltaminen ja tunteminen ovat alkeellisella tasolla.

– Tämä osoittaa, että järki tahtoo kadota, kun ryhdytään demonisoimaan ihmisiä.

YK:n sopimus velvoittaa, että lasten etu on ensisijaista. Rimpelän mukaan lasten etu vaatii, että heidät tuodaan kotiin.

Professori: Äitien uhka voidaan hallita

Mitä Suomen pitäisi tehdä Isis-äideille?

– En osaa pitää kymmentä naista kauhean suurena vaarana Suomen turvallisuudelle. Kyllä Supo pystyy heitä seuraamaan, Rimpelä sanoo.

Rimpelän mukaan noin kymmenen äidin uhka voidaan hallita kotimaassa. Jos heitä on syytä epäillä rikoksista, rikokset tutkitaan ja niistä annetaan tuomiot normaalisti.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa keskiviikkona, että jos leirillä olevat naiset palaavat tavalla tai toisella Suomeen, viranomaiset lähtevät selvittämään, onko heitä syytä epäillä rikoksesta.

"Todennäköisesti lastensuojelu tekisi huostaanottopäätöksen"

Professorin arvion mukaan Syyriasta tulevat lapset todennäköisesti huostaanotettaisiin Suomessa.

– Vastaavissa tilanteissa kotimaassa todennäköisesti lastensuojelu tekisi huostaanottopäätöksen. Meillä on iso joukko asiantuntijoita, jotka voivat ottaa lapset huostaansa ja auttaa heitä, Rimpelä sanoo.

Lapsia kasvaa Suomessakin koko ajan onnettomissa olosuhteissa. Syyriaan ajautuneisiin lapsiin pitäisi suhtautua samalla tavoin kuin muihinkin lapsiin, professori sanoo.

Sata vuotta sitten monet pelot olivat turhia. Rimpelä muistuttaa, että punaiset naiset asettuivat yleensä nopeasti tavallisten äitien rooleihin.

Korjaus 27.6. klo 10.23 Vaihdettu termin Isis-lapset tilalle Isis-äitien lapset.

Lue lisää:

Suomalaisäidit haluavat pois vaarallisesta ja likaisesta Isis-leiristä – Lapsia on kuollut vaikeissa oloissa

Yle Isis-leirillä Syyriassa: Leirillä on jopa 44 suomalaista, kertovat suomalaisnaiset videolla – "Haluamme takaisin Suomeen"

Pääministeri Rinne suomalaisista Isis-lapsista: "Jos asia olisi helppo, se olisi jo päätetty"

Terrorismitutkija käyttäisi harkintaa Isis-naisten palaamisessa – "Lasten kohdalla varauduttava traumoihin, mutta myös radikalisoitumiseen"

Ylen kysely: Puolet kansasta haluaa Suomen hakevan suomalaislapset pois Isis-leiriltä, äitien paluuta tukee vain joka neljäs

Lue seuraavaksi