1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veripalvelu

Lappilaiset ovat innokkaita verenluovuttajia myös kesällä

Veripalvelu varautuu juhannuksen kaltaisiin juhlapyhiin jo edellisellä viikolla, joten verivalmisteita on riittänyt myös pyhien jälkeen.

Lapissa ei ole ollut omaa kiinteää veripalvelun pistettä enää kuuteen vuoteen. Kuva: Uzi Varon / Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu

Verta luovutetaan riittävästi Lapissa myös kesälomakaudella. Rovaniemellä verta voi luovuttaa kolmen viikon välein ja Meri-Lapissa kerran kuukaudessa. Esimerkiksi juhannukseen oli veripalvelussa varauduttu niin hyvin, että veritilanne ei päässyt notkahtamaan missään vaiheessa.

Lapissa ei ole ollut omaa kiinteää veripalvelun pistettä enää kuuteen vuoteen. Oulun veripalvelutoimisto vierailee Rovaniemellä ja Kemi-Tornion seudulla.

Oulun veripalvelutoimiston esimiehen Mervi Näyhän mukaan Rovaniemellä ongelmia aiheuttaa logistiikka. Verenluovutustilaisuudet pitää järjestää jo aamupäivällä ja tämä vaikuttaa paikalle ehtiviin luovuttajiin.

– Meidän täytyy aina saada täältä lähetys lähtemään illalla, että se ehtii aamuksi sitten valmistukseen Helsinkiin. Kuljetusmuodot ovat aika rajallisia nykyään, joten se aiheuttaa aina välillä päänvaivaa.

Lapin veripalvelutilaisuudet on kuitenkin todettu kannattaviksi ja luovuttajien määrät ovat pysyneet tasaisina. Verta saadaan kerättyä tarpeeksi noin sadalta luovuttajalta jokaiselta vierailupaikkakunnalta.