Toiveet erinomaisesta hunajasadosta ovat korkealla

Pääsatokausi on Keski-Pohjanmaalla hyvässä vauhdissa eli pari viikkoa normaalista etuajassa.

Halsua
YLE Keski-Suomi / Einari Viirret

Hunajasta odotetaan Keski-Pohjanmaalla edellisvuosia parempaa satoa.

Keski-Pohjanmaan mehiläishoitajien puheenjohtaja Jarkko Isokungas kertoo, että hunajan kannalta tärkein kasvi vadelma on jo alkanut kukkia. Pääsatokausi onkin hyvässä vauhdissa eli parisen viikkoa normaalista etuajassa.

Tulevat säät ratkaisevat kuitenkin lopputuloksen. Parhaan hunajasadon takaa riittävän lämmin ja sateeton sää.

– Sadon määrästä voi varmasti sanoa vasta siinä vaiheessa, kun hunajat on lingottu ja nähdään, kuinka täynnä sammiot ovat. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin todella kivalta eli mahdollisuudet todella hyvään vuoteen ovat vielä olemassa, Isokungas toteaa.

Viime vuosi oli hunajan suhteen varsin hyvä. Sitä ennen koettiin monta huonoa vuotta, jolloin hunajaa saattoi tulla vain 10–15 kiloa pesää kohti.

Jos nyt kaikki menee ihan nappiin, pesäkohtainen tulos voi tänä kesänä nousta Keski-Pohjanmaallakin jopa 60 hunajakiloon.

Maakunnassa on tällä haavaa joitakin kymmeniä mehiläistarhaajia. Isokungas on ilahtunut siitä, että tarhaajien määrä on kasvussa.

– Tämä näkyy paikalliyhdistysten järjestämillä mehiläistarhauskursseilla: ne ovat tupanneet olemaan viime vuosina ihan täynnä. Eiväthän hunaja ja mehiläiset saa ketään huonolle tuulelle. Mehiläistarhaus on lisäksi mitä oivallisin keino työskennellä luonnossa ja seurata luontoa.