Nato varautuu vastatoimiin Venäjän ydinohjusten takia: "Emme halua uutta varustelukilpaa"

Venäjällä on sotilasliiton mukaan vielä mahdollisuus estää INF-sopimuksen raukeaminen romuttamalla uudet ohjuksensa.

Nato
Yhdysvaltain uusi vt. puolustusministeri Mark Esper ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasivat ennen ministerikokousta.
Yhdysvaltain uusi vt. puolustusministeri Mark Esper ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasivat ennen ministerikokousta.John Thys / EPA

BrysselSotilasliitto Nato on päättänyt ryhtyä varautumaan siihen, että keskimatkan ydinohjuksia sääntelevä INF-sopimus lakkaa olemasta voimassa elokuun alussa.

Nato-maiden puolustusministerit totesivat, että tilanteeseen voidaan vastata esimerkiksi harjoittelun, tiedustelun ja ohjuspuolustuksen keinoin.

Ministerit päättivät kuitenkin, että Nato ei tuo uusia maasta laukaistavia ydinohjuksia Eurooppaan.

– Emme halua uutta varustelukilpaa, mutta samalla meidän on säilytettävä uskottava pelote ja puolustus, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi kokouksen jälkeen.

Hän ei täsmentänyt, mitä vastatoimet tarkalleen ovat. Esimerkiksi Yhdysvallat rakentaa Romaniaan ja Puolaan ohjuspuolustusjärjestelmää, jota voitaisiin asiantuntijoiden mukaan muokata torjumaan myös keskimatkan ydinohjuksia.

Keskimatkan ydinohjuksia säätelevä INF-sopimus lakkaa olemasta voimassa 2. elokuuta, puoli vuotta siitä kun Yhdysvallat ilmoitti irtautuvansa siitä. Sopimus kieltää ydinohjukset, joiden kantama on 500–5 500 kilometriä.

Yhdysvaltain mukaan Venäjän kehittelemä SSC-8-ohjus on kiellon piirissä, ja Nato-maat tukevat Yhdysvaltain tulkintaa. Venäjä on kiistänyt tämän.

Stoltenberg korosti jälleen, että Venäjällä on vielä mahdollisuus tehdä suunnanmuutos ja estää sopimusta raukeamasta tuhoamalla rakentamansa ohjukset.

Hän kuitenkin totesi, että ohjusten kehittely ja rakentaminen on jatkunut jo vuosia, eikä mielenmuutoksesta ole näkynyt merkkejä.

Naton ja Venäjän edustajien on määrä tavata ensi viikolla suurlähettilästasolla Brysselissä.