Terveydenhuolto ja talous puheenaiheina USA:n demokraattipuolueen ensimmäisessä tv-väittelyissä – tänään seuratuin ehdokas oli Elizabeth Warren

Väittelyn seuraava osa nähdään huomenna.

Yhdysvaltain demokraattinen puolue
Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaat tv-väitellyssä.
Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaat tapasivat ensimmäisessä tv-väitellyssä varhain torstaiaamuna Suomen aikaa. Jim Watson / AFP

Yhdysvaltojen demokraattipuoleen presidenttiehdokuutta tavoittelevat edustajat kokoontuivat varhain torstaiaamuna Suomen aikaa ensimmäiseen tv-väittelyynsä. Paikalla oli kymmenen ehdokasta.

Ehdokkaiden kannat jakautuivat erityisesti keskustelussa siitä, miten terveydenhuollon ongelmat pitäisi ratkaista.

Vain Elizabeth Warren ja Bill de Blasio nostivat kätensä, kun väittelyssä kysyttiin, pitäisikö vakuutuspohjaisesta terveydenhuollosta luopua.

– Terveydenhuollon pitää kuulua kaikille ja se on jokaisen ihmisen perusoikeus, totesi Warren.

Beto O'Rourken mielestä niiden, jotka tyytyväisiä vakuutuspohjaiseen järjestelmään, pitäisi saada pysyä siinä.

Kenelle talous toimii?

Väittelyn ensimmäinen kysymys oli osoitettu Elizabeth Warrenille, joka on mielipidekyselyjen mukaan johdossa tämänaamuisesta väittelijäjoukosta.

Warren vastasi ensimmäiseen kysymykseen siitä, mitä on hyvä talous.

– Kenelle tämä talous toimii? Se toimii hyvin yhä pienemmälle osalle ihmisistä, niille jotka ovat huipulla. Talous toimii hyvin isoille öljy-yhtiöille, mutta ei niille, jotka joutuvat taistelemaan elannostaan ja ilmaston muutoksen vaikutuksia vastaan, Warren sanoi.

Toisena ääneen pääsi Beto O’Rourke, joka antoi osan vastauksestaan sujuvalla espanjalla. O’Rourken mukaan maan talouden pitää toimia kaikkien kansalaisten hyväksi, ja tämän pitäisi toteutua heti.

Trumpin kova siirtolaispolitiikka sai kylmää kyytiä

Ehdokkaat haluavat luoda hyvän kuvan itsestään yhä kasvavalle latinoväestölle, sillä O'Rourken lisäksi espanjaa puhuivat Julian Castro ja Cory Booker.

Kaikki väittelijät tuomitsivat presidentti Donald Trumpin kovan siirtolaispolitiikan. He syyttivät Trumpia vastuulliseksi hukkuneen isän ja hänen 23-kuukautisen tyttären kuolemasta.

– Kuva heistä on sydäntä särkevä ja sen pitäisi ottaa päähän meistä jokaista, totesi Julian Castro.

Demokraattisesta puolueesta Trumpin haastajaksi pyrkii yhteensä 23 henkilöä, joista 20 on kelpuutettu tv-kameroiden eteen. Ehdokkaista kymmenen osallistui tämänaamuiseen väittelyyn. Väittely jatkuu huomenna.

Ehdokkaista Cory Booker oli ainoa, joka piti Iranin kanssa solmittua ydinsopimusta virheenä.

Kun häneltä kysyttiin perusteluja kantaansa, hän vastasi, että presidenttinä hän ”tekisi kaikkensa turvatakseen oman maansa”.

Lue lisää:

Biden johtaa, Warren nousussa, Trump saattaa tviittailla – USA:n demokraattien vaali-show pyörähtää käyntiin

Trumpin haastajat – He tavoittelevat demokraattien presidenttiehdokkuutta 2020