Hyppää sisältöön

Kemiallisesti puhdistettu Littoistenjärvi on nyt täynnä levää – satumaisen turkoosin järven näkyvyys enää puoli metriä

Vain kaksi vuotta sitten kemiallisesti puhdistetulla Littoistenjärvellä on havaittu runsaasti levää.

Littoistenjärvellä on havaittu runsaasti vesiruttoa, jota on myös kerätty järvestä pois talkoilla. Kuva: Kati Grönholm / Yle

Varsinais-Suomessa Kaarinan ja Liedon Littoistenjärvellä on havaittu runsaasti levää.

Littoistenjärven hoitokunta kertoo nettisivuillaan, (siirryt toiseen palveluun) että järven levätilanne runsastui juhannuksen tienoilla ja näkyvyys on laskenut voimakkaasti. Näkyvyys on paikoin enää puoli metriä. Järvestä on löytynyt muiden levien lisäksi myös sinilevää, joka on ollut järven ongelmana aikaisemminkin. Turun yliopiston 16.6.2019 tekemässä mittauksessa sinilevää ei vielä havaittu.

Liedon ympäristöterveydenhuollon toimitalajohtaja Johanna Mäkinen kertoo, että terveysvalvojat seuraavat Littoistenjärven sinilevätilannetta.

– Järvessä on havaittu paikallisesti runsaasti sinilevää, jonka takia uimista ei suositella.

Nopean leväkasvun arvellaan johtuvan pitempiaikaisesta happamuustason kohoamisesta. Järvessä on havaittu poimuvitaa, ärviää ja vesiruttoa.

Liedon ympäristöterveysvalvonta otti näytteet uimarannoilta pari päivää sitten ja se asettaa tarvittaessa käyttörajoituksia tai antaa ohjeita näytteiden valmistuttua.

Pahoin rehevöitynyt Littoistenjärvi puhdistettiin kemiallisesti keväällä 2017. Tällöin järvi nousi otsikoihin, koska järvi muuttui satumaisen turkoosiksi ja paikasta tuli kansallinen nähtävyys.

Littoistenjärvi toukokuussa 2017.
Littoistenjärvi toukokuussa 2018.
Kemikaaleilla puhdistettu Littoistenjärvi on jo ensimmäisen vuoden aikana samentunut huomattavasti. Kuvapari on vuosilta 2017 ja 2018.

Littoistenjärven neuvottelukunta pohtii seuraavia toimenpiteitä sekä hoitokunnan saaman ympäristöministeriön rahoituksen ja neuvottelukunnan rahoituksen yhteensovittamista Littoistenjärvellä.

Ympäristöministeriö myönsi Littoistenjärven hoitokunnalle 100 000 euron avustuksen kemikaalikäsittelyn seurannan ja tulosten analysoinnin jatkoon kesäkuun alussa.

Lue lisää:

Juttua korjattu 27.6.2019 klo 7:38: Näytteet on otettu tiistaina, ei perjantaina. Ministeriön avustus myönnettiin kemikaalikäsittelyn tulosten seurantaan

.
.