Kotkan kuntotestausaseman käyttäjiksi toivotaan lisää kuntoutujia – toiminta täyttänyt tähänastiset tavoitteet

Kuntotestausaseman avulla halutaan edistää hyvinvointia ja kehittää urheiluvalmennusta.

kuntotestit
Tapani Laakso juoksee juoksumatolla hengityskaasuanalysaattori kasvoillaan Kotkan uudella testausasemalla.
Tiettävästi Suomen ainoa kaupungin omistama kuntotestausasema avattiin Kotkassa helmikuussa.Tiina Karppi / Yle

Helmikuussa Kotkaan avatun kuntotestausaseman kysyntä on täyttänyt tähänastiset tavoitteet.

Tiettävästi Suomen ainoa kaupunkiomisteinen kuntotestausasema maksaa Kotkalle vuodessa noin 100 000 euroa. Summasta 30 000–40 000 euroa on määrä kattaa pääsymaksuilla.

Tähän mennessä tavoitteessa on pysytty. Viiden vuoden jälkeen on tarkoitus arvioida, onko kuntotestausaseman toiminta ollut kannattavaa ja jatketaanko sitä.

Kuntotestausaseman avulla halutaan sekä edistää hyvinvointia että kehittää urheiluvalmennusta.

Asiakkaiksi toivotaan kuntoutujia

Kuntoaan testauttamassa on tähän mennessä käynyt pääasiassa yksityisiä kuntoilijoita ja urheilijoita. Asiakkaiksi toivottaisiin lisää kuntoutujia.

– Toivoisimme, että Kymsote aktivoituisi käyttämään kuntotestausasemaa kuntoutusmielessä. Sitä kautta tulee suurin säästö, jos esimerkiksi vanhukset pystyvät olemaan kotonaan kauemmin laitoshoidon sijaan, toteaa Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toiminnanjohtaja Jiri Auranen.

Ideana oli kehittää nimenomaan kuntoutuspuolta, kun kuntotestausasemaa pari vuotta sitten ryhdyttiin suunnittelemaan.

– Ennen kuntotestausaseman perustamista perustettiin Kymsote, joka vähän vaikeutti asiaa. Olemme kuitenkin olleet kuitenkin Kymsoten kanssa koko ajan yhteyksissä, ja tarkoitus on, että heti kun he saavat oman toimintansa pyörimään kunnolla, he ovat mukana tässä, sanoo Auranen.

Kuntotestausasemalla pystytään testaamaan esimerkiksi tasapainoa, voimaa ja nopeutta sekä mittaamaan kehonkoostumusta. Suosituin testi on tähän mennessä ollut suoran hapenottokyvyn testi.