1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Tukiperheistä on jatkuva pula Keski-Suomessa

Entistä useampi lapsi ja nuori tarvitsee sijaiskotia. Pulaa on sekä lyhyt- että pitkäaikaisista sijoituspaikoista.

Jyväskylä
Tytön sänky ja nalleja.
Lasten huostaanottojen lisääntyminen lisää myös sijaisperheiden tarvetta.Petri Aaltonen / Yle

Keski-Suomessa on jatkuva pula lasten ja nuorten sijais- ja tukiperheistä. Valmennuksen käyneet perheet ovat olleet täystyöllistettyjä, kertoo sosiaalityöntekijä Tarja Pesonen Keski-Suomen Sijaishuoltoyksilöstä.

Tänä vuonna on ollut kysyntää niin perhehoitajille kuin tukiperheillekin. Entistä useampi lapsi tarvitsee sijoitusta oman kotinsa ulkopuolelle, ja lastensuojelulain tavoitteena on etsiä paikka ensisijaisesti sijaisperheestä.

Viime vuonna Keski-Suomessa otettiin huostaan 468 lasta. Heistä yli puolet eli 280 sijoittui perheeseen, laitoshoidossa oli 110 lasta. Muut sijoittuivat pääosin ammatilliseen perhekotihoitoon.

Sijaiskodin tarjoaminen vaatii sekä sitoutumista että joustoa, Tarja Pesonen toteaa.

– Perheen on oltava valmis elämään lapsennäköistä ja perhekeskeistä elämää. Olisi tärkeää, että perheen omassa elämässä ei olisi muuten mitään kuormittavia tekijöitä eli huolia ja murheita, vaan asiat olisivat kunnossa, Pesonen kuvailee.

Sosiaalityöntekijä muistuttaa, että lapsen mukana sijaisperheen elämään tulevat myös lapsen vanhemmat ja muut sukulaiset, joiden kanssa vanhemmuus jaetaan.

Keski-Suomen Sijaishuoltoyksikkö rekrytoi ja valmentaa sijaisvanhemmuudesta, sijaishoitajuudesta ja tukiperhetoiminnasta kiinnostuneet. Valmennuksen jälkeen perhe voi päättää, haluaako se lähteä toimintaan mukaan.

Pesonen arvioi, että noin puolet valmennuksen käyneistä päätyy joko pitkä- tai lyhytaikaisiksi sijaisperheiksi. Seuraava sijaisperheiden valmennus alkaa Jyväskylässä elokuussa.

Lue seuraavaksi