Tilastokeskus: Kuluttajien luottamus talouteen heikentyi selvästi kesäkuussa

Moni työssä käyvä kuluttaja koki kesäkuussa, että työttömyyden uhka on lisääntynyt viime aikoina.

Tilastokeskus
Työntekoa murskaintehtaalla.
Luottamus talouteen oli kesäkuussa vahvinta pääkaupunkiseudulla. Kuvituskuva.Mikko Stig / Lehtikuva

Kuluttajien luottamus talouteen heikentyi selvästi kesäkuussa, kertoo Tilastokeskus. (siirryt toiseen palveluun) Kuluttajien mielikuva oman talouden nykyisestä ja tulevasta tilanteesta oli heikko, ilmenee kuluttajien luottamusindikaattorista.

Työssä käyvät kuluttajat kokivat kesäkuussa, että työttömyyden uhka on lisääntynyt viime aikoina. Toisaalta joka toinen työllinen ei kokenut työttömyyden uhkaavan.

Luottamusindikaattorin arvo oli kesäkuussa -4,6, kun se toukokuussa oli -1,8 ja vuotta aiemmin 1,7. Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä vain rahankäyttöaikeet kestotavaroihin pysyivät kesäkuussa ennallaan toukokuuhun verrattuna.

Etenkin odotus Suomen taloudesta romahti vuodessa. Vielä viime kesänä kuluttajien odotukset Suomen taloudesta saivat luottamusindikaattorissa arvon 7,5, nyt vuotta myöhemmin arvo oli -13,8.

Pääkaupunkiseudulla asuvat suomalaiset luottivat vahvimmin talouteen, kun taas Itä-Suomessa luottamus oli heikointa. Koko maassa kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset.

Tilastokeskuksen tiedot perustuvat kesäkuussa tehtyyn tutkimukseen, johon vastasi reilu tuhat ihmistä.

Palvelualoilla pirteämpää

Elinkeinoelämän puolella teollisuuden luottamus talouteen laski kesäkuussa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto (EK).

Luottamusindikaattorin mukaan tuotannon nousuodotukset ovat vaimentuneet ja tuotannon ennakoidaan pysyvän lähes ennallaan loppukesän ajan.

Vastaavasti tilauskannat laskivat teollisuudessa normaaleja pienemmiksi. Myös rakennusalalla tilaustilanne heikkeni kesäkuussa, vaikka tilauksia olikin tavanomaista kesäkuuta reippaammin.

Rakennusalan luottamus on pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla.

Palveluyritysten talousnäkymät vahvistuivat päätoimialoista selkeästi eniten. Yritykset arvioivat yleisen suhdannetilanteen kohentuneen hieman, ja lisäksi myynnin suotuisan kehityksen ennakoidaan jatkuvan.