1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomalainen kansanmusiikki

Kansanmusiikki ja itkuvirret voivat viedä nuoremmankin mennessään: "Olen antanut väylän tunteiden purkamiseen"

Musiikkijuhla Sommelo alkoi Kuhmossa ennätystahtiin.

Sommelo keräsi runsaasti väkeä Kuhmon keskustaan keskiviikkona. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kansanmusiikkia ja runonlaulua sisältävän Sommelon yleisössä ja esiintyjissä on kaikenikäisiä ihmisiä. 35-vuotias Emmi Kuittinen kuvailee Sommeloa yhdeksi parhaista kansanmusiikkitapahtumista.

Kuittinen ei ole kasvanut kansanmusiikin parissa, vaan musiikki itsessään houkutteli puoleensa nuorena. Myöhemmin myös kansanmusiikin pitkät juuret alkoivat kiehtomaan.

– Hyvät melodiat ja sanat sekä hyvä meininki kiinnostivat. Ei se ole sen ihmeellisempää kuin muissakaan musiikin lajeissa. Eihän kansanmusiikki ole mitään ylettömän vaikeata tai vaadi mitään suurta perehtyneisyyttä, Kuittinen sanoo.

Myöhemmin Kuittinen on kouluttautunut kansanmusiikkipedagogiksi ja musiikin maisteriksi. Hänen mukaansa kansanmusiikilla on monta erilaista funktiota.

– Sitä nähdään lavalla ammattilaisten soittamana, mutta sitä tehdään myös harrastusporukoissa. Se taipuu hyvin moneen ja on sellaista käyttömusiikkia. Yksi arkipäivän käyttötapa on kehtolaulut, Kuittinen kertoo.

Itkuvirret ovat Kuittisen oma erityisala. Ikivanha perinne on hänen mielestään edelleen merkityksellinen.

– Olen saanut kokea järjestämilläni itkukursseilla, kuinka ihmisillä on ollut tarvetta purkaa ajatuksia ja tunteita itkujen muotoon. Ja kun itse olen esittänyt itkuja, olen antanut väylän tunteiden purkamiseen, Kuittinen kertoo.

Kansanmusiikkia ja runonlaulua sisältävä Sommelo tavoittelee ennätysyleisöä. Kuhmossa ja Vienan Karjalassa järjestettävä tapahtuma alkoi keskiviikkona.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)