Australialaisen opiskelijan pelätään joutuneen pidätetyksi Pohjois-Koreassa – Ylen toimittajan mukaan opiskelija oli päässyt näkemään Pjongjangia läheltä

Tapaus tuo mieleen amerikkalaisopiskelija Otto Warmbierin, jonka kuolemasta tuli juuri kuluneeksi kaksi vuotta.

Pohjois-Korea
Alek Sigley on perthiläinen 29-opiskelija, joka puhuu koreaa sujuvasti.
Alek Sigley on perthiläinen 29-opiskelija, joka puhuu koreaa sujuvasti. Sigleyn perhealbumi / EPA

Australialaisen Alek Sigleyn perheen kerrotaan kadottaneen pari päivää sitten kontaktin poikaansa, joka opiskelee Pohjois-Koreassa. Useat mediat ovat raportoineet 29-vuotiaan oudosta katoamisesta.

– Hän ei ole ollut yhteydessä ystäviin tai perheeseen tiistain jälkeen Australian aikaa, kertoo perheen tiedottaja.

Australialaismedian (siirryt toiseen palveluun) mukaan Etelä-Koreassa on kerrottu Sigleyn joutuneen pidätetyksi.

Perhe ei saanut vahvistusta pidätyksestä, kertoi BBC torstaina (siirryt toiseen palveluun).

Australian viranomaiset yrittävät selvittää tilannetta esimerkiksi Ruotsin lähetystön avulla. Australia kuvailee tilannetta "hyvin vakavaksi".

Perthiläinen Sigley oli jatko-opiskelijana Kim Il-sungin yliopistossa Pjongjangissa. Hän meni naimisiin japanilaisen naisystävänsä kanssa viime vuonna, kertoo australialaismedia. Myös vaimo on käynyt vierailemassa Pohjois-Koreassa.

Sigleyn kerrotaan kirjoittaneen artikkeleja eri medioihin ja käyneen useita kertoja Pohjois-Koreassa vuodesta 2012 alkaen. Hän puhui sujuvasti koreaa.

BBC:n mukaan miehellä on myös yritys, joka kierrättää länsimaisia turisteja suljetussa valtiossa.

Sigley päivitti aktiivisesti ennen tiistaita sosiaalisen median Facebook- ja Instagram-tilejään. Hän kertoi muun muassa kesäkuussa käyneensä eläintarhassa ja matkustaneensa opiskelijaryhmän kanssa sinne metrolla.

Tiesi mitä ei saa tehdä

Pohjois-Koreaa hyvin tunteva ja maassa useita kertoja käynyt Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen on aiemmin ollut yhteydessä Sigleyn kanssa.

Mäkeläisen mukaan Sigley on päässyt näkemään Pjongjangin kaupungissa tapahtuneita muutoksia poikkeuksellisen läheltä.

– Hän on raportoinut somessa muun muassa Pjongjangin yllättävän monipuolisesta ravintolavalikoimasta ja erilaisista kaupoista, joissa hän on päässyt käymään ilman päällystakkia, Mäkeläinen kertoo.

Yleensä ulkomaisten mukana on aina paikallinen opas.

– Lisäksi hän on julkaissut pohjoiskorealaisista peleistä, kännykkäsovelluksista ja kulutustavaramarkkinoista yksityiskohtia, joista ei oltu aiemmin kerrottu julkisuudessa ulkomailla, Mäkeläinen sanoo.

Mäkeläinen kertoo käyttäneensä Sigleyn julkaisemia havaintoja lähteenä myös omassa työssään.

Sigleyn mahdollisen pidätyksen syytä Mäkeläinen ei tiedä.

– Yleisellä tasolla voi sanoa, että Pohjois-Koreassa ollaan erityisen herkkänahkaisia sen suhteen, että maan johdon kunniaa ei saa loukata, mutta Sigley on toki tiennyt sen, Mäkeläinen sanoo.

Warmbierin kohtalo muistissa

Ulkomaisten vankien kohtelu Pohjois-Koreassa on noussut viimeksi esiin amerikkalaisen opiskelijan Otto Warmbierin kohdalla.

Usein vankeustuomiot Pohjois-Koreassa ovat pitkiä. Warmbier tuomittiin 15 vuoden pakkotyöhön propagandajulisteen ottamisesta vuonna 2016.

Hän virui kuukausia vankilassa, jossa vaipui yllättäen koomaan. Warmbier kuljetettiin vuonna 2017 Yhdysvaltoihin, ja hän kuoli pian kotiinpaluunsa jälkeen.

Warmbierin vanhemmat ovat sanoneet, että heidän poikaansa kidutettiin järjestelmällisesti vankeusaikana.

Pohjois-Korea on kiistänyt pahoinpidelleensä Warmbieriä ja väittää tämän saaneen botulismitartunnan. Yhdysvaltalaislääkärit eivät kuitenkaan löytäneet merkkejä botulismista.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea kiistelivät Warmbierin takia kuukausia.

Yhdysvallat esimerkiksi kielsi syyskuussa 2017 kansalaisiaan matkustamasta Pohjois-Koreaan. Vain amerikkalaisilla toimittajilla ja avustustyöntekijöillä on lupa matkustaa maahan.

Australian pääministerin Scott Morrissonin arvellaan nostavan tuoreen katoamistapauksen esiin Japanissa G20-kokouksessa perjantaina. Kokouksessa hän tapaa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin keskustellakseen muun muassa Pohjois-Koreasta.

Lue myös:

Kolme Pohjois-Korean vangitsemaa yhdysvaltalaista palaa kotiin – Valkoinen talo: Miehet kävelivät itse lentokoneeseen

Vanhemmat syyttävät Pohjois-Koreaa poikansa julmasta kiduttamisesta: "Otto Warmbier tuli kotiin sokeana, kuurona ja rujona"

Pohjois-Korea kiistää kiduttaneensa yhdysvaltalaista opiskelijaa Otto Warmbieriä – "Hänen kuolemansa on arvoitus myös meille"

Pohjois-Korea: Trump käyttää hyväksi amerikkalaisopiskelijan kuolemaa

Amerikkalaisten matkustuskielto Pohjois-Koreaan astuu voimaan 1. syyskuuta alkaen

Kuolleen amerikkalaisen tapaus on poikkeuksellinen – Näin Pohjois-Korea on kohdellut vankeja aiemmin

Lähteet: Reuters