Hartolan törkeä ryöstö käräjillä – murtomies vaatii itseään aseella puolustaneelle vanhukselle syytettä

Syyttäjä päätti aiemmin, ettei 81-vuotiasta syytetä tapon yrityksestä.

ryöstö
Päijät-Hämeen käräjäoikeus, Oikeustalo-rakennus Lahdessa.
Pääsyytetty vaatiii syytettä myös vanhukselle. Emilia Malin / Yle

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa käsiteltiin torstaina Hartolan maaliskuista ryöstöjuttua.

Vanhuksen asuntoon tunkeutunutta miestä syytetään törkeästä ryöstöstä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta. Lisäksi häntä syytetään aiemmin talvella tapahtuneista huumausainerikoksista, kulkuneuvon kuljettamisesta luvatta ja rattijuopumuksesta.

Syytetty myöntää ennakkovastauksessaan syyllistyneensä törkeään kotirauhan rikkomiseen, huumausainerikokseen ja rattijuopumukseen. Sen sijaan hän kiistää syyllistyneensä törkeään ryöstöön, mutta hän myöntää törkeän varkauden.

Kahta muuta miestä syytetään avunannosta rikoksiin.

Valtakunnansyyttäjänvirastoon kantelu

81-vuotias vaatii yhteensä noin 13 000 euron korvauksia syytetyiltä. Teon kuvauksessa kerrotaan, että vanhus on saanut astalolla lyönneistä muun muassa ompeleita vaativia haavoja, päälaelle seitsemän sentin avomurtuman ja aivoverenvuodon.

Poliisi epäili myös vanhusta tapon yrityksestä, mutta syyttäjä ei nostanut syytettä vanhusta vastaan.

Lue myös: Vanhus puolustautui ampumalla murtomiestä rintaan – ei saa syytettä

Nyt pääsyytetty vaatiii syytettä myös vanhukselle, joka oli puolustautumistarkoituksessa ampunut tunkeutujaa rintaan. Ajamansa tapon yritys -syytteen lisäksi hän vaatii 2 900 korvausta kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä henkisestä kärsimyksestä 3 000 euroa viivästyskorkoineen tekopäivästä lukien.

Käräjäoikeus antaa tuomion 5. heinäkuuta.

Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi aiemmin, että valtakunnansyyttäjänvirasto on saanut kantelun syyttämättäjättämispäätöksestä tapaukseen liittymättömältä henkilöltä. Valtakunnansyyttäjänvirasto tekee päätöksen asiasta myöhemmin.

Lisätty tuomionantopäivän ajankohta 28.6. kello 9.55.