1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. G20-kokous

Yhdysvaltain ja Kiinan välienselvittelyä odotetaan G20-kokouksessa – Presidentti Trump lähti kärttyisänä Osakaan

Johtavien talousmaiden G20-kokous Japanissa on latautunut täyteen maailmanpolitiikan kiistoja.

G20-kokous
Donald Trump Osakan kansainvälisellä lentokentällä.
Donald Trump Osakan kansainvälisellä lentokentällä torstaina.Brendan Smialowski / AFP

Valtiojohtajat 20 maasta tapaavat Osakassa, Japanissa perjantain ja lauantain aikana osin hyvin kireissä tunnelmissa.

Päähuomio on presidentti Donald Trumpin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin neuvotteluissa, jotka on sovittu Suomen aikaa varhaiseen lauantaiaamuun.

Yhdysvallat ja Kiina ovat riidelleet yhä kovenevin äänenpainoin keskinäisistä kauppakiistoistaan pari vuotta. Neuvotteluyhteys maiden välillä on ainakin julkisesti ollut katkoksissa toukokuusta lähtien.

 Xi Jinping saapumassa Osakaan.
Kiinan presidentti Xi Jinping saapui Osakaan torstaina.Kazuhiro Nogi / AFP

Presidentti Trump viestitti lähtiessään Fox-uutiskanavalle, että Kiinan talous valuu viemäreistä alas (siirryt toiseen palveluun) ja siksi se haluaa tehdä diilin Yhdysvaltojen kanssa.

Tällä Trump tarkoitti Yhdysvaltojen Kiinalle määräämiä tuontitulleja, joilla Yhdysvallat pyrkii kääntämään itselleen rajusti tappiollisen kaupankäynnin suuntaa.

Kiinan kauppaministeriö vaati tänään torstaina, että Yhdysvaltojen olisi heti peruttava teknologiayhtiö Huawein vastaiset pakotteet.

Washingtonista lähtiessään hyvin ärtyneeltä vaikuttanut Trump lausui myös, että Intia ja Vietnam saavat nekin varautua maksamaan tavalla tai toisella kaupan rajoitteista, joita ne Trumpin mielestä ovat epäreilusti asettaneet Yhdysvalloille.

Odotukset hyvin matalalla

Kansainvälisten uutistoimistojen haastattelemat asiantuntijat ovat lähes yksimielisiä siitä, että Trumpin ja Xi'n tapaaminen ei voi tuottaa selkeää ratkaisua kauppasotaan.

Neuvotteluaikaa on jälleen ollut vähän eivätkä johtajien julkiset lausunnot ole mitenkään sopua tukeneet. Eniten kannatusta on saanut arvio, että Osakassa sovittaisiin jälleen jonkinlaisesta välirauhasta, jonka aikana kumpikaan valtio ei asettaisi toisilleen lisätulleja.

Tällainen ratkaisu syntyi myös edellisessä G20-maiden kokouksessa Argentiinassa viime joulukuussa. Silloin Yhdysvallat ja Kiina sopivat 90 päivän mittaisesta välirauhasta.

Hongkongissa ilmestyvä South China Morning Post -lehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa viitaten lähteisiinsä manner-Kiinassa ja Yhdysvalloissa, että presidentit antaisivat jo ennen tapaamistaan tiedotteet, joissa he lupautuisivat rauhoittamaan kiistat väliaikaisesti ja jatkamaan neuvotteluja.

kiinan ja japanin tapaaminen
Kiinan presidentti Xi Jinping odottaa valtuuskuntaansa tapaamisessa Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa.Kimimasa Mayama / EPA-EFE

Julkilausumassa pitäisi tukea vapaata kauppaa

Erikoinen ristiriita syntyy siitä, että G20-kokouksen loppujulkilausumaan pyritään muotoilemaan kauniita pyrkimyksiä maailmanlaajuisen, esteettömän kaupankäynnin puolesta. Näin siitä huolimatta, että juuri nyt talouden suurvallat toimivat omien valtapyrkimystensä mukaan.

G20- julkilausumissa on perinteisesti luvattu vastustaa protektionismia, kaupan esteitä. Nyt tästä termistä on luovuttu, sillä Trumpin hallinto ei halua sitä käyttää, kertovat kokouslähteet.

Trumpin ja Putinin odotettu tapaaminen

Osakan perjantaiaamuun on varattu aikaa myös presidentti Trumpin ja presidentti Vladimir Putinin keskusteluihin.

Venäjän ulkoministeriön mukaan aiheita ei ole etukäteen päätetty. Presidentti Trump vakuutti Valkoisessa talossa toimittajille, että tapaamisesta tulee hyvä ja kaikki se, mitä hän aikoo jutella Putinin kanssa, ei kuulu muille.

Tämä viitannee siihen että presidentit tapaavat jälleen kahden kesken, vain tulkkien läsnäollessa. Näin he toimivat myös vuosi sitten huipputapaamisessaan Helsingissä.

Varmimmat aiheet Osakassa ovat Iran, aseidenriisuntakysymykset, Ukraina ja Venezuela.

Trump jatkaa Etelä-Koreaan

Presidentti Trumpin matka jatkuu lauantaina Osakasta Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin .

Siellä hänen pitäisi parin päivän ajan keskittyä Korean niemimaan ongelmiin ja toistaiseksi tuleksettomiin neuvotteluihin Pohjois-Korean kanssa.

Puheissa saattavat olla jopa kolmannen huipputapaamisen (siirryt toiseen palveluun) järjestelyt presidentti Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kesken, kertovat Etelä-Korean presidentinviraston lähteet.

Presidentti Trump on myös esittänyt toiveen vierailla maiden välisellä demilitarisoidulla rajavyöhykkeellä.

sotilas kävelee kävelysillalla
Eteläkorealainen sotilas Koreoiden välisellä vyöhykkeellä.Jeon Heon-Kyun / EPA-EFE

Trumpia arvioidaan presidenttikilvan näkökulmasta

Presidentti Donald Trump on nyt myös virallisesti aloittanut vaalikamppailun uudelleenvalintansa puolesta. Kampanja käynnistyi runsas viikko sitten Floridassa.

Tämän vuoksi on syytä pitää mielessä, että Trumpin lausunnoista osa menee vaalipuheen piikkiin ja kannattajille Yhdysvalloissa.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) artikkelin mukaan vaalitaiston vaikutus lyö leimansa G20-kokouksen ilmapiiriin.

Lue seuraavaksi