Lappi tapaturmatilastojen kärjessä

Elinolosuhteet ja elintavat voivat selittää lappilaisten tapaturma-alttiutta.

tapaturmat
Uistimen koukku sormessa
Päivi Leppänen / Yle

Lapissa sattuu muuta maata enemmän tapaturmia, selviää THL:n tuoreesta raportista.

Tapaturmien suurta määrä ei voi selittää esimerkiksi turismilla, sillä Terveyden ja hyvinnoinnin laitoksen kokoamaan raporttiin on kirjattu tapaturmat henkilön kotipaikkakunnan mukaan eikä sen mukaan, missä tapaturma on sattunut.

Tutkuimusprofessori Seppo Koskinen sanoo, että ei ole olemassa tiettyä syytä lappilaisten tapaturmiin. Taustalla voi olla esimerkiksi elinoloihin ja elintapoihin liittyviä syitä.

Suomalaisten yleinen terveydentila on parantunut viime vuosina, mutta alueelliset erot ovat jopa korostuneet, selviää THL:n tutkimuksessa. Yleisesti lappilaiset sairastavat hieman maan keskitasoa enemmän.

– Sairastavuus suurenee siirryttäessä etelästä ja lännestä koilliseen, ja tämä on ollut Suomen alueellisten terveyserojen keskeinen piirre jo toistasataa vuotta, kertoo tutkimusprofessori Seppo Koskinen.

Sepelvaltimotauti, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyden häiriöt ovat yleisimpiä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Syöpätaudit sen sijaan ovat hieman yleisempiä etelässä kuin Keski- ja Pohjois-Suomessa.

THL:n tekemä indeksi kokoaa tiedot seitsemästä vakavasta sairausryhmästä. Nämä ovat syövät, sepelvaltimotauti, aivoverisuonitaudit, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, mielenterveyden häiriöt, tapaturmat sekä dementia.