1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiisijärven suosittu uimaranta kaipaa kohennusta: "Ajan hammas tahtoo syödä"

Uimarantaa kunnostettiin viimeksi vuonna 2011.

uimarannat
Hiisijärven uimaranta Ristijärvellä
Hiisijärven hiekkaranta syntyi vahingossa, kun maanviljelijät yrittivät laskea järven pintaa paremman laidunmaan toivossa.Arto Loukasmäki / Yle

Ristijärven Hiisijärvi hiekkarantoineen on monen kainuulaisen tuntema salattu helmi. Suositun uimarannan historia on mieleenpainuva: järven pinta romahti noin 15 metriä runsaat 250 vuotta sitten, kun paikalliset maanviljelijät yrittivät laskea järven pintaa ja saada parempaa laidunmaata.

Romahduksen seurauksena alueella on nykyisin tarjolla auringonpalvojille hyvät olosuhteet. Uimarannan hiekka on hienoa, kuin pölyä.

– Tuuli juoksuttaa hiekkaa kuin lunta ja kuljettaa pois kivien ympäriltä. Olemme joutuneet laittamaan siihen hieman karkeampaa maata sekaan, jotta tuuli ei syövytä sitä kiven alta ja kivi ei kaadu, kertoo ristijärveläinen Jorma Härkönen.

Hiisijärven uimarantaa kunnostettiin vuonna 2011 kunnan ja EU:n tukemana. Härkösen mukaan saunaa uimarannalta ei löydy vieläkään, mutta rannalla on grillipaikkoja, jalkapallomaali, beach volley -kenttä sekä huoltorakennus wc-tiloineen ja varastoineen.

– Lasten allas rakennettiin myös silloin kunnostuksen aikana. Se on ollut lapsille mieluinen paikka, mutta tahtoo vesottua aina välillä, Härkönen sanoo.

Hienon hiekan halkoo puusta valmistetut kulkuväylät, joita pitkin rannalla voi kulkea myös pyörätuolilla.

– Ajan hammas tahtoo syödä niitä, kulkuväylissä alkaa olla remontin tarvetta, Härkönen harmittelee.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi