Etelä-Suomen taajamajunaliikenteen kilpailutuksen valmistelu keskeytetään

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan valmistelun aikana on käynyt ilmi, ettei kilpailutuksessa pystytä etenemään suunnitellusti.

joukkoliikenne
Taajamajuna Helsinki-Riihimäki Helsingin rautatieasemalla
VR:llä on liikenne- ja viestintäministeriön kanssa tehtyyn sopimukseen perustuva yksinoikeus henkilöjunaliikenteeseen Suomessa vuoden 2024 loppuun asti.Markku Karvonen / Yle

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) keskeyttää Etelä-Suomen taajamajunaliikenteen kilpailutuksen valmistelun. Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen mukaan valmistelun aikana on käynyt ilmeiseksi, ettei kilpailutuksessa pystytä etenemään suunnitellusti.

Keskeytyksen taustalla on ainakin se, että Helsingin seudun liikenne (HSL) selvittää Järvenpään mahdollista liittymistä HSL:n toimivalta-alueeseen. Järvenpään liittyminen HSL-alueeseen muuttaisi taajamajunaliikenteen kilpailutettavaa kokonaisuutta merkittävästi. Esimerkiksi tältä yhteysväliltä saatavat lipputulot muuttuisivat.

Myöskään tasapuolisen kilpailutuksen edellyttämiä yhtiöjärjestelyjä ei ole tehty, katsoo ministeriö. Yhtiöjärjestelyt koskevat Etelä-Suomen taajamajunaliikenteessä käytettävien VR:n junakaluston ja asemakiinteistöjen eriyttämistä.

Lue myös:

Junaliikenteen avaaminen kilpailulle etenee – ministeriö ja VR sopivat yhtiöjärjestelyistä

Analyysi: Kilpailu ei kannata, kermankuorintaa tulee – Viisi virheellistä väitettä junakilpailusta

VR:n monopoli murtuu: Näitä kuutta asiaa se tarkoittaa