1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen tasavallan presidentti

Yle seurasi presidentti Sauli Niinistön maakuntavierailua: "Lasten kohdalla täytyy löytää ratkaisuja", presidentti sanoo Isis-leireistä

Tasavallan presidentti vieraili Juupajoella Hyytiälän metsäntutkimusasemalla ja tutustui nuorten työllistämiseen.

Kansleri Kaarle Hämeri (vas.), presidentti Sauli Niinistö ja ilmastotutkija Markku Kulmala. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee tänään torstaina Pirkanmaalla. Hän on tutustunut Juupajoella Hyytiälän metsäntutkimusasemaan. Yle seuraa vierailua.

Hyytiälän johdon, tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa on keskusteltu ainakin siitä, millainen on metsien merkitys ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Pälkäneellä Niinistö tutustuu nuorten työllistämiseen ja vuoden liikuntapaikaksi valittuun Kostia-areenaan. Tässä vaiheessa presidentti tapaa myös kansalaisia.

Niinistön mukaan ilmastotutkimus ja -mittaukset ovat vakuuttavaa luettavaa. Toiveikkuutta on Niinistön mukaan kuitenkin ilmassa, eikä tavallisen ihmisen kannata ahdistua. Paljon voi tehdä elämänlaadun kärsimättä.

– Luulen, että heitä (ilmastoskeptikkoja) alkaa olla harvassa tänä päivänä.

Presidentti Sauli Niinistö tutustui Hyytiälän metsäasemaan esimerkiksi kansleri Kaarle Hämärin kanssa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

klo 15.02 Presidentin tiedotustilaisuus on päättynyt.

klo 14.53 Presidentti kertoo, että ehtii olla tänä kesänä työkiireiden takia vain vähän mökillä ja kesätapahtumissa. Puoliso, rouva Jenni Haukio käynee Pori Jazzissa. Kesä menee Aaro-pojan kanssa touhuillessa. Mikä on yhteinen kesäharrastus?

– Perässäjuoksu, en kerro kumpi on edellä.

Presidentti aikoo pilkkoa mökillä puita, koska nauttii siitä. Hän aikoo pilkkoa yhteensä kolme, neljä kuutiota puita.

klo 14.50 Elääkö Suomi yli varojensa? presidentiltä kysytään.

– Minun oppini mukaan, kun tässä on pyyhkäisty toistakymmentä vuotta velkavetoisena, eiköhän tuo ole kohdillaan oleva ilmaisu.

Toisaalta rahamaailma muuttuu Niinistön mukaan radikaalilla tavalla. Velkaantumisen yleinen lisääntyminen ja nollakorkoisuus vaikuttavat, mutta voiko tämä jatkua, presidentti pohtii.

klo 14.46 Teknisten vaikeuksien takia emme saa presidentin puhetta kuulumaan Tampereelle. Palaamme asiaan myöhemmin.

klo 14.38 Oli komea mittausasema, Niinistö kertoo medialle. Ilmastotutkimus on tehnyt vaikutuksen presidenttiin.

Sauli Niinistölle esiteltiin ilmastotutkimusta. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Niinistöltä kysytään, miten pitäisi suhtautua Isis-leireillä oleviin suomalaisiin naisiin ja heidän lapsiinsa. Niinistön mukaan kyseessä on monta ongelmaa, jota jo toinen hallitus pohtii.

Lasten kohdalla joudutaan miettimään Niinistön mukaan huoltajuuskysymyksiä ja tulevaisuutta.

– Tässä on monta ongelmaa. Olen sitä mieltä, että erityisesti lasten tilanne siellä on hyvin ongelmallinen. Pohjoismaiden kanssa mietitään yhteisiä ratkaisuja.

Niinistön mukaan naiset ovat olleet pitkään Isis-leireillä ja on ollut mahdotonta olla tietämättä järjestön teoista.

– Lasten kohdalla täytyy löytää ratkaisuja. Kyllä ongelmallisempi tilanne on aikuisten kohdallam Niinistö kommentoi leiriltä pois tuomista.

klo 14.26 Presidentti saapui Pälkäneen Kostia-areenalle. Paikalla on runsaasti ihmisiä, jotka taputtivat presidentille. Presidentti tapaa kansalaisia ja puhuu sen jälkeen tiedotusvälineille.

klo 14.25 Tervetuloa mukaan hetki hetkeltä seurantaan, toivottaa toimittaja Anu Leena Koskinen.

klo 13.40 Presidentti on vieraillut aamupäivällä Hyytiälän metsäasemalla. Paikalla on ilmastotutkimuksen huippunimi, meteorologian akatemiaprofessori Timo Vesala Helsingin ylipistosta, joka esitteli presidentille ilmastotutkimusta ja hiilinielujen tutkimusta.

klo 13.15 Presidentti Sauli Niinistölle esiteltiin kansainvälisesti ainutlaatuista, yli 120 metriä korkeaa mastoa, jonka kautta saadaan tärkeää tietoa ilmastosta. Tutkijatohtori Pauliina Schiestil-Aalto sanoo, että mastosta saadaan tietoa, paljonko metsä sitoo tai vapauttaa hiiltä.

– Yhteyttäessään puut sitovat hiiltä eli ottavat hiilidioksidia ilmakehästä itseensä. Samaan aikaan puut hengittävät hiilidioksidia ilmaan eli ne elintoiminnoillaan vapauttavat hiiltä. On ajanjaksoja, jolloin metsä sitoo ja jolloin vapauttaa. Vuositasolla metsä sitoo huomattavasti enemmän hiilidioksidia kuin mitä se vapauttaa.

klo 13.00 Tutkijatohtori Juho Aalto sanoo, että maailman ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan laaja-alaista tutkimusta. Hyytiälän metsäasemalle Juupajoelle on keskittynyt Aholan mukaan Suomen oloissa poikkeuksellisen laaja-alaista osaamista.