Selvitys: Turvapaikanhakijan näkökulma ja etu pitää huomioida paremmin

Selvityksen tarkoituksena oli muun muassa tunnistaa turvapaikkaprosessin kehittämistarpeet ja tarkastella viranomaisten toimintaa.

turvapaikanhaku
Turvapaikkaprosessia koskeva selvitys.
Sisäministeriön tiedotustilaisuudessa julkistettiin ulkopuolinen selvitys Suomen turvapaikkaprosessin tilanteesta. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Turvapaikkaprosessi on kehitettävä kokonaisuutena ja turvapaikanhakijan näkökulma ja etu pitää huomioida yhä paremmin. Näin todetaan sisäministeriön tilaamassa riippumattomassa selvityksessä, joka julkistettiin torstaina.

Hakijalla tulee selvityksen mukaan olla mahdollisimman hyvät edellytykset saada asiansa vireille ja saada kaikki olennaiset asiat huomioiduiksi hakemuksen käsittelyssä.

Owal Groupin tekemän selvityksen tarkoituksena oli muun muassa tunnistaa turvapaikkaprosessin kehittämistarpeet sekä tarkastella viranomaisten toimintaa ja hallinto-oikeuksien toimintamalleja turvapaikka-asioissa.

Tarkoituksena on ollut selvittää, kuinka turvapaikkaprosessia voitaisiin jatkossa sujuvoittaa, prosessin laatua parantaa ja sen kestoa lyhentää huolehtien samalla turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta yhä paremmin.

Selvityksessä turvapaikkaprosessia tarkasteltiin laadun, turvapaikanhakijan oikeusturvan ja prosessin sujuvuuden kannalta. Vastaavaa koko menettelyn ja eri viranomaisia kattavaa selvitystä ei ole aiemmin tehty.

Lue lisää:

Maahanmuuttovirasto sulkee kolme vastaanottokeskusta ja useiden paikkamääriä supistetaan

THL: Turvapaikanhakijoilla runsaasti masennus- ja ahdistusoireita