Littoistenjärvessä runsaasti sinilevää – terveystarkastajat eivät suosittele uimista

Littoistenjärven hoitokunnan puheenjohtaja Jukka Heikkilä pitää järven nopeaa samentumista pienenä pettymyksenä.

Littoistenjärvi
Littoistenjärvi toukokuussa 2017.
Littoistenjärvi toukokuussa 2017.Kalle Mäkelä / Yle

Kaarinan ja Liedon rajalla sijaitsevassa Littoistenjärvessä ei kannata uida, suosittelee Liedon ympäristöterveyspalvelujen toimialajohtaja Johanna Mäkinen.

– Järvessä on havaittu paikallisesti runsaasti sinilevää, jonka takia uimista ei suositella.

Näytteet on otettu tiistaina ja tulokset saatiin torstaina. Näytteitä otettiin Littoistenjärven Järvelän puoleiselta rannalta.

Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Järven levä- ja kasvitilanne runsastui juhannuksen tienoilla ja näkyvyys on laskenut voimakkaasti. Paikoin näkyvyys on enää noin metristä puoleen metriin. Nopea levä- ja muun kasvillisuuden kasvun arvellaan johtuvan pitempiaikaisesta happamuustason kohoamisesta. Järvessä on havaittu erilaisten levien lisäksi poimuvitaa, ärviää ja vesiruttoa.

Järven kuntoa seurataan

Littoistenjärven hoitokunnan puheenjohtaja Jukka Heikkilän mukaan sinileväesiintymä oli pettymys puhdistuksen jäljiltä, mutta kuitenkin odotettavissa. Kemiallinen puhdistus järveen tehtiin vuonna 2017 toukokuussa.

– Yllätys se ei ollut, mutta pettymys tietysti. Tässä totuttiin aika hyvään kahden vuoden ajan. Rannalla oli kiva käyskennellä, kun vedet ovat kirkkaita ja virkistyskäyttö lisääntyi huomattavasti puhdistuksen jälkeen.

– Samentuminen tietysti karkottaa porukkaa sieltä nyt. Mutta kyllä tämä tila oli toisaalta ihan odotettu, järven tila biologisesti on kuitenkin vielä hyvä, vaikka vesi samentuu, Jukka Heikkilä sanoo.

Hänen mukaansa hoitokunnalla on suunnitteilla järveen sinileväseuranta jatkossa.

– Olemme laittamassa järven luoteiskulmaan sinilevämittarin, jonka tuloksia voi seurata reaaliajassa. Tämä ihan siltä varalta, jos ne sinilevät alkavat nyt runsaammin kukkia.