Hyppää sisältöön

Kello tikittää: jätevesiremontti tekemättä 114 000:lta – katso kartasta tilanne seudullasi

Korjaustarpeita on eniten suosituilla mökkialueilla kuten Etelä-Savossa.

Hämeenlinnalainen Heikki Pietilä (oik.) asensi uutta jätevesijärjestelmää paikoilleen toukokuussa Hauholla. Kuva: Pekka Pantsu / Yle

Lain vaatima jätevesiremontti on edelleen tekemättä hurjalta määrältä kesämökkejä ja asuinrakennuksia. Aikaa remonttien tekemiseen on enää lokakuun loppuun.

Suomen ympäristökeskuksen laatiman uusimman laskelman mukaan eniten jätevesijärjestelmien korjaustarpeita on suosituilla kesämökkiseuduilla, kuten Etelä-Savossa (10 300 huvilaa ja asuinrakennusta) ja Pirkanmaalla (9900).

– Se ei ole näkynyt lupahakemusten määrässä. Valtavaa ruuhkaa ei ole ollut. Soittoja on tullut ja tulee, mutta kyselijät ovat enimmäkseen heitä, joiden ei tarvitse tehdä mitään, kuten kantovesitalouksia, sanoo suositun pirkanmaalaisen mökkikunnan Kangasalan ympäristötarkastaja Heini Tanskanen.

Tilanne eri osissa maata selviää ely-alueittain eli pitkälti maakunnittain koostetusta laskelmasta. Siihen on listattu lukumäärät kesämökeistä ja vakituisista asunnoista, joiden pitäisi saada jätevesijärjestelmänsä kuntoon lain määräämään siirtymäaikaan eli lokakuun loppuun mennessä. Määräaika koskee kiinteistöjä herkillä ranta- ja pohjavesialueilla.

Kuva: Mikko Airikka / Yle

– Kesämökeille tarvitsee määrällisesti katsottuna tehdä todella paljon jätevesiremontteja, mutta toisaalta ne usein pääsevät aika kevyellä remontilla. Mukavuuksista riippuen hintaa kertyy muutamasta satasesta muutamaan tuhanteen, sanoo suunnitteluinsinööri Johanna Kallio Suomen ympäristökeskuksesta Sykestä.

– Vakituisiin asuntoihin taas tarvitsee tehdä selvästi kalliimpia remontteja. Tyypillisesti niissä on vanhat sakokaivot, jotka ovat elinkaarensa päässä. Niihin pitää vaihtaa uudet sakokaivot ja suodatin tai pakettiputsari perään. Puhutaan tuhansien eurojen laskusta.

Kallion mukaan huviloiden suurin jätevesiongelma koituu pesuvesistä, vakituisissa asunnoissa taas vessavesistä.

Mökkejä pääosa

Kuten oheisesta taulukosta näkee, suurin osa jätevesiremonttia tarvitsevista on kesämökkejä.

Ranta- ja pohjavesialueilla sijaitsevistä huviloista on Kallion mukaan remonttitarpeisia keskimäärin noin 20 prosenttia, eli yhteensä lähes 69 000.

Samojen vesiherkkien alueiden vakituisista asunnoista olisi remontoitava huomattavasti suurempi osuus, peräti 68 prosenttia. Mutta koska niiden kokonaismäärä on paljon pienempi, jää remontoitavien lukumääräkin selvästi vähemmäksi, noin 45 000:een.

Kuva: Mikko Airikka / Yle

Yhteensä siis noin 114 000 kesämökkiä ja asuntoa pitäisi saada pykälien mukaiseen kuntoon lokakuun loppuun mennessä. Määrää pienentää ikävapautetut asunnot ja käyttämättömät mökit.

– Korjauksiin menee vähintään vuosia, Kallio sanoo varovaisesti.

Pistokokeita ja naapurivalvontaa

Valvontavastuu jätevesiasioista on kunnilla. Niillä ei ole resursseja eikä halujakaan lähteä toteuttamaan kattavia jätevesien "mökkiratsioita" siirtymäajan päätyttyä lokakuun lopussa.

– Jokaista kiinteistöä ei käydä läpi, mutta joillekin riskialueille saatetaan tehdä pistokokeina tarkastuskäyntejä, sanoo ympäristöpäällikkö Miira Riipinen Kuntaliitosta.

– Myös jätettyjen valitusten perusteella voidaan mennä tarkistamaan. Naapurivalvontahan toimii meillä hyvin.

Kuntien virkamiehet pyrkivät vaikuttamaan mattimyöhäisiin ensisijaisesti neuvonnalla. Muistutuskirjeitä määräajan pian koittavasta päättymisestä on jo lähetetty osassa kuntia ja Riipisen mukaan niitä lähetetään lisää syksyn mittaan. Lainsäädäntö on sikäli joustava, että se antaa kunnille mahdollisuuden antaa jatkoaikaa tapauskohtaisesti.

Jos neuvonta ja muut keinot eivät tehoa, voidaan hankalille tapauksille määrätä korjausvelvoite, jota voidaan tehostaa uhkasakolla. Näihin lähdetään kuitenkin vasta, kun mikään muu ei tehoa.

Uusien lievennysten odotus ei enää auta. Tuoreen hallituksen hallitusohjelmaan ei tullut minkäänlaista mainintaa jätevesisäännösten muuttamisesta hallituskaudella. Lievennyksiä on turha odottaa ainakaan neljään vuoteen.

Avustusta remonttiin

Asuinrakennuksen jätevesiremonttia ei aina tarvitse pulittaa kokonaan omasta pussista.

Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus Ara voi myöntää korjausavustuksia 65 vuotta täyttäneille vähävaraisille tai ruokakuntaan, jossa on vähintään yksi vammainen. Avustusta myönnetään enintään 50 prosenttia korjauskuluista tai erityissyistä 70 prosenttia.

Muut saavat lievitystä kodin tai huvilan remonttiin kotitalousvähennyksestä. Sen suuruus on tänä vuonna 50 prosenttia työkuluista ja sitä voi verovelvollinen saada maksimissaan 2 400 euroa vuodessa.

Ympäristöministeriön ohjeisiin jätevesiremonteista voi tutustua täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Ministeriö: Jätevesiremonteille ei heru jatkoaikaa – Lähes 100 000 rantamökkiä tai muuta kiinteistöä jätevesiremontin tarpeessa